Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

U akciji "72 sata bez kompromisa" sudjelovalo 1800 mladih volontera

U 2016. po treći se put veliki volonterski maraton organizira i u Hrvatskoj
U 2016. po treći se put veliki volonterski maraton organizira i u Hrvatskoj

U sklopu trodnevnog međunarodnog projekta “72 sata bez kompromisa” koji se održavao od petka do nedjelje u pet hrvatskih gradova sudjelovalo je više od 1800 mladih volontera.
– U istovremenom volontiranju mladi su entuzijasti skupili 20 tisuća darovanih sati u volonterskom maratonu. Ni oblačno vrijeme nije pokvarilo ‘val dobrote’, jer su studenti i srednjoškolci u Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Sinju imali pune ruke posla, a svojim su angažmanom dotaknuli srca mnogih, obnovili i popravili polomljeno, donijeli osmijeh na tuđa lica te se družili sa starijima i nemoćnima”, priopćili su u nedjelju organizatori: tri Studentska katolička centra – iz Zagreba Splita i Dubrovnika i Ureda za mlade iz Zadra koji su zadovoljni vrijednim i marljivim volonterima.
Mladi volonteri s migrantima u zagrebačkim Dugavama
“Mladi su se angažirali i dali svoj doprinos razvoju društva, bez kompromisa su izišli iz udobnosti i otvorili srca prema pozitivnim društvenim vrijednostima. Svojim angažmanom učinili su svijet ljepšim mjestom za život”, kazala je zagrebačka koordinatorica projekta Đurđica Blažević.

Među stotinjak akcija u Zagrebu, volonteri su posebno ponosni na projekt “Educirajmo građane u reciklažnim dvorištima” na 13 gradskih lokacija što su ga ostvarili u suradnji sa zagrebačkom tvrtkom “Čistoća”.

“Uz svesrdnu pomoć volontera želimo educirati te podići svijest građana o važnosti razvrstavanja otpada te smanjenja njegovih količina na odlagalištu. Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što su mladi ljudi iskazali interes da se uključe”, izjavila je i predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga Ana Stojić Deban.
Volonteri su se družili i pomagali migrantima i izbjeglicama u Prihvatilištu za tražitelje azila u Dugavama. Tamo su sa zaposlenicima i volonterima Isusovačke službe za izbjeglice oličili računalnu prostoriju te pripremili izvedbu predstave za djecu tražitelja azila.
Kozmetički tretmani za siromašne u Splitu
Splitskim su se volonterima u akcijama pridružile i osobe iz javnog života, pa su sportašice Lucija i Ana Zaninović sudjelovale u akciji “Momci i cure u 72 sata cilih, bojat će stadion naših bilih!” na stadionu Poljudu. Vesela atmosfera bila je i s Anom Opačak koja je bila na kuglanju s volonterima i štićenicima udruge Lastavica, a zabavili su se i u razgovoru i opuštenom druženju.

Projekt je u Splitu spojio siromašne i učenike Obrtničke škole koji su darovali kozmetičke tretmane siromašnim građanima, a jedna je od korisnica rekla kako je iznenađena akcijom mladih.”Okružena sam zaista pozitivom i njihovom dobrom namjerom, to se zaista osjeti. Nisam dugo ovako uživala i baš sam opuštena Puno im hvala”.

Zadar prvi put u akciji ‘bez kompromisa’
Novo poglavlje budućeg volontiranja mladih ispisano je u Zadru, koji se prvi puta pridružio projektu “72 sata bez kompromisa”, a mladi su među 20 akcija volontirali i na odjelu pedijatrije Opće bolnice Zadar. Tamo su se svaka dva i pol sata izmjenjivale grupe od pet djevojaka u animaciji djece te su svojim vještinama rada s djecom ispunile njihovo vrijeme u bolnici.

“Htjela sam razveseliti nekoga, da mu je barem taj dan drugačiji, da ima društvo. Jedna je djevojka dok smo se igrali rekla da je zaboravila da je boli. To je i bio cilj, da barem kratko zaborave zašto su tu i da im to nije tipičan dan”, kazala je volonterka Katarina Modrić.

U Dubrovniku mladi bojali ogradu, a u Sinju prikupljali namirnice za socijalnu samoposlugu
Uz volonterski duh solidarnosti i veselja Dubrovčani su lakše pobijedili tešku južinu, pa su svoje slobodno vrijeme usmjerili na pomaganje potrebitima.
Posebno su aktivni bili u čišćenju i uređivanju okućnica starijih osoba, bojali su drvenu ogradu te se družili s korisnicima Caritasa.

U Sinju su organizirane akcije prikupljanja namirnica za socijalnu samoposlugu, čišćenje prostorija u vojarni Ivaniša Nelipića, posjete vrtiću i staračkim domovima.

Mladim volonterima koji su sudjelovali u 216 akcija tijekom trodnevnog projekta “72 sata bez kompromisa” spontano su se priključivali i drugi građani zadovoljni onim što su vidjeli.
“72 sata bez kompromisa” je međunarodni volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuli vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, posebice onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima.
U 2016. po treći se put veliki volonterski maraton organizira i u Hrvatskoj.
Izvor: Hina