Aktivizam, Nekategorizirano

U Daruvaru održana završna konferencija projekta za umirovljenike “Iskoristi svaki dan”

U Daruvaru, gdje umirovljenici čine 30 posto populacije, održana je završna konferencija projekta za umirovljenike „Iskoristi svaki dan – Živi život aktivan” vrijedan više od 150 tisuća eura, prenosi Hina.

Većina daruvarskih umirovljenika suočava se s problemima socijalne isključenosti, financijskih ograničenja i niskih mirovina koje su znatno ispod prosjeka u Hrvatskoj, rečeno je na konferenciji projekta čiji je nositelj Matica umirovljenika Daruvar, a partner Grad Daruvar.

U Daruvaru i okolici živi više od tri tisuće umirovljenika, a u Udrugu Matica umirovljenika Daruvaru učlanjeno je njih 1.456.

Radi poboljšanja kvalitete života umirovljenika u Daruvaru i okolici, projektom su starije osobe uključene u različite programe i aktivnosti poput sportskih sekcija, raznih sportskih igara, šetnji i streljaštva. Provodile su se informatičke radionice, edukacije o ljekovitom bilju te predavanja na teme relevantne za umirovljenike.

Promicala se i suradnju između starijih osoba i djece, i to putem zajedničke radionice izrade ukrasa s Dječjim vrtićem “Ferde Mravenec”.

Provedeno je i opsežno istraživanje o socijalnoj iskaznici i kvaliteti života umirovljenika, a rezultati će biti ključni u donošenju budućih politika i strategija usmjerenih na starije stanovništvo.

Aktivnosti projekta znatno će pridonijeti boljoj kvaliteti života starijih osoba u Daruvaru i okolici, istaknuto je, a sudionici projekta očekuju da će postati primjer dobre prakse za druge zajednice u Hrvatskoj te ih inspirirati da ulože napore kako bi poboljšali život starijih građana.

……………………………………………

Projekt je ugovoren na pozivu “Pridruži se – Aktivni u mirovini” Jačanje sposobnosti organizacija civilnog društva za unaprjeđenje mogućnosti aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Više o projektu: daruvar.hr