Hrvatska, Nekategorizirano

U ime obitelji: UN-ov izvjestitelj Puras kulturnim imperijalizmom protiv institucija i građana RH

Na fotografiji  Dainius Puras.   foto HINA / Daniel KASAP / dk
Na fotografiji Dainius Puras. foto HINA / Daniel KASAP / dk

Udruga U ime obitelji ocijenila je u nedjelju da je posebni izvjestitelj UN-a za pravo na zdravlje Dainius Puras za nedavnog boravka u Hrvatskoj izašao izvan okvira svoje funkcije djelujući na vrlo tendenciozan i neprofesionalan način, kulturnim imperijalizmom protiv hrvatskih institucija i građana.

Udruga smatra da Puras nije poštivao hrvatske institucije te da je pristrano želio nametati određene vrijednosne obrasce koji nisu u skladu s demokratski izraženom voljom hrvatskih građana.

U pismu s izrazom nezadovoljstva, koje su poslali su hrvatskim državnim dužnosnicima, predstavnicima UN-a te litavskim državnim dužnosnicima i litavskoj novinskoj agenciji, udruga navodi da je Puras u Hrvatskoj boravio od 28. studenog do 6. prosinca kako bi „ocijenio ostvarivanje prava svih na uživanje najvišeg mogućeg standarda tjelesnog i mentalnog zdravlja u zemlji“, kako je navedeno na službenim stranicama Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava, ali se na tiskovnoj konferenciji fokusirao na cijeli niz ideoloških tema koje nisu u fokusu ni područja zdravlja ni njegova mandata.

Na konferenciji, na kojoj je trebao sumirati svoja zapažanja o ostvarivanju prava na standard tjelesnog zdravlja, Puras se, navela je udruga, mimo svojeg mandata i ovlasti, većinom bavio „ocjenama korištenja i dostupnosti kontracepcije i reproduktivnih usluga u Hrvatskoj“ i „seksualnim odgojem“.

Ustvrdio je da „regresivne mjere kojima se ometa pristup sigurnom pobačaju i kontracepciji, te podriva seksualni odgoj prikladan dobi, mogu rezultirati kršenjem ljudskih prava“, kao i „ da se čini da je došlo do novih pokušaja provedbe regresivnih mjera, uključujući i nedavno uvođenje nove definicije braka u Ustav, te skorašnje donošenje odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o pobačaju iz 1978. godine“, navodi U ime obitelji.

Puras se “fokusirao na cijeli niz ideoloških tema koje nisu u fokusu ni područja zdravlja ni njegova mandata, poput kontracepcije, pobačaja, definicije braka, spolnog odgoja, kao da djeluje iz pozicije lijevo-liberalne nevladine organizacije, koja se usko bavi svojim ideološkim temama, a ne iz pozicije institucije posebnog izvjestitelja za zdravlje Odbora za ljudska prava UN-a”, ocjenjuje, među ostalim, ta udruga i podsjeća da je njegov mandat, prema odluci UN-ovog Odbora za ljudska prava, čija je članica odnedavno i Hrvatska, ocijeniti koliko države članice UN-a doprinose ostvarenju „prava svih na uživanje najvišeg mogućeg standarda tjelesnog i mentalnog zdravlja”.

Ističu da to određuju članak 25. stavak 1. Opće deklaracije o ljudskim pravima, članak 12. Međunarodnog pakta o gospodarskim, socijalnim i kulturnim pravima, članak 24. Konvencije o pravima djeteta i članak 12. Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena, kao i na pravo na nediskriminaciju prema članku 5 (e) (iv) Međunarodne konvencije o uklanjanju oblika rasne diskriminacije“.

Navedeni međunarodni dokumenti, koji praktički određuju opseg posla posebnnog izvjestitelja, ne bave se pobačajem, kontracepcijom ili spolnim odgojem, a pogotovo ne referendumom o braku, nego općenito – zdravljem i zdravstvenim uslugama, njihovom dostupnošću i slično – svim onim standardima zaštite zdravlja na koje građani jedne države imaju pravo, ističe udruga.

U ime obitelji u pismu premijeru Plenkoviću navodi, uz ostalo, da se Puras u Hrvatskoj nije sastao sa svim relevantnim dionicima civilnog društva, nego samo s uskim krugom udruga; primjerice, s protivnicima referenduma o braku, i javno dao svoju ocjenu referenduma, a da se pritom nije sastao ni s jednom od brojnih udruga i zagovaratelja referenduma, kojeg je dvotrećinski podržao hrvatski narod.

“G. Puras je docirao hrvatskoj Vladi i hrvatskim građanima o tome da trebaju ispuniti partikularnu agendu lijevo-liberalnih udruga, poput toga da je referendum o braku i odlučivanje Ustavnog suda ‘regresivna mjera’, čime je obezvrijedio RH i njene demokratske institucije, dok su opći standardi zdravstvene zaštite, koji se odnose na sve građane, bili u drugom planu Purasove ocjene devetodnevnog posjeta Hrvatskoj”, ocjenjuje U ime obitelji i naglašava kako ne prihvaća “ovakav kulturni imperijalizam kojime se pod krinkom borbe za pravo na zdravlje, mimo volje građana i ne poštujući institucije RH, pokušavaju nametnuti određeni vrijednosni obrasci”.