Hrvatska, Nekategorizirano

U kampanjama Zelena i Plava čistka sudjelovalo 55.500 volontera

Sudjelovalo je čak 280 prijavljenih obrazovnih institucija
Sudjelovalo je čak 280 prijavljenih obrazovnih institucija

Nacionalne kampanje Zelena čistka, koja je provedena u sklopu svjetskog pokreta Let’s do it! i Plava čistka koja je provedena u sklopu regionalnog Let’s do it Mediterranean, po peti puta, 23. travnja, okupile su volontere iz 150 sredina svih hrvatskih županija u zajedničkim akcijama čišćenja divljih odlagališta otpada, obala, podmorja i mora.

Preko 55.500 volontera je u jednom danu očistlo preko 4.600 tona otpada iz okoliša i prirode, izvješće je sa stranice Zelena čistka.

I ove godine su se u akcije uključile mnogobrojne udruge, planinari, ronioci, šumari, sportski klubovi i mnoge druge organizacije.

Značajan doprinos u operativi su ponovo dale oružane snage, Hrvatske šume, dobrovoljna vatrogasna društva i komunalna poduzeća. Hrvatske ljepote i čist okoliš naša su dika pa ne čudi i sudjelovanje predstavnika nacionalnih parkova i parkova prirode te turističkih zajednica u provedbi akcije.

Međunarodnom značaju doprinijelo je sudjelovanje stranih volontera iz međunarodne studentske organizacije ESN i EVS volontera.

Najveći doprinos su ponovno dali najmlađi, iz čak 280 prijavljenih obrazovnih institucija, a zasigurno ih je bilo i više. Motiva očigledno nije nedostajalo jer u mnogim sredinama Zelena čistka i Plava čistka su održane usprkos teškim vremenskim uvjetima i kiši. Odlučnost i želja da se stvari pokrenu i učini nešto konkretno bili su snažniji od prepreka koje su se pojavile. U nekim sredinama manji broj lokacija znači da smo uspjeli ostvariti cilj te da su građani osviješteni pa time je i smanjen broj divljih odlagališta otpada. Nažalost još uvijek veliki problem stvara građevinski otpad na mnogim lokacijama.

U obrazovnim institucijama u sklopu Zelene čistke osim sakupljanja otpada realizirane su brojne druge aktivnosti, a koje su važne za očuvanje okoliša. Učenici su izrađivali plakate o vrstama i načinima zbrinjavanja otpada te važnosti očuvanja okoliša, organizirali radionice i edukacije na temu očuvanja okoliša, sadili cvijeće i uređivali okoliš škole.

Zadovoljni rezultatima bili su i učenici i nastavnici. Ova akcija ostavila je u nasljeđe nešto što su sami stvorili, a jedna od poruka to zorno pokazuje: “mladi žele, samo ih treba pravilno usmjeriti i naučiti…”.

“Pozitivan odaziv motivira nas i za sljedeće akcije pa već danas počinjemo pripreme za iduću godinu” – rekla je Helena Traub, voditeljica kampanje. U 2016. godini počinju i pripreme za Svjetski dan čišćenja, koji je planiran za 8. rujna 2018. godine i koji ima za cilj ujediniti 150 zemalja zajedno u masivnom čišćenju otpada na isti dan.

Svjetski dan zaštite okoliša prilika je da se podsjetimo što smo u ovoj godini učinili za čišće sutra. Obilježavanje ovog značajnog ekološkog datuma podsjetnik je svake godine 5. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Tada je naglašena potreba stvaranja ravnoteže između potreba čovječanstva i ograničenih mogućnosti koje planet može pružiti.

Više informacija pogledajte OVDJE.