Hrvatska, Nekategorizirano

U Karlovcu, Gospiću, Rijeci i Puli obilježavaju Tjedan filantropije

Četiri grada na mapi pulske zaklade
Četiri grada na mapi istarske zaklade

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule suorganizator je prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj koji će se održati od 24. rujna do 1. listopada.

Niz je događanja koja će se održati ne samo u Puli nego i u drugim gradovima s partnerima u provedbi projekta Filantropski fond “Zajedno za zajednicu” gdje su im partneri Zaklada Kajo Dadić iz Splita, a financiran je sredstvima Nacionalne zaklade za razvoj civilnogd društva i “Filantropija – oslonac održive zajednice” gdje su im partneri Udruga SMART, CGI Poreč, Pučko otvoreno učilište Buje, Grad Umag, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, a financiran je sredstvima Europske unije te sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade RH.

Tako će 24. rujna u Karlovcu Dani filantropije biti obilježeni u sklopu Sajma udruga Karlovac 2016. koji će se održati od 10 do 14 sati na Šetalištu dr. Franje Tuđmana. U ponedjeljak, 26. rujna, od 15 do 18 sati održat će se akcija u centru Karlovca s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti filantropije.

Ista će se akcija u Gospiću, 26. rujna, od 10 do 12 sati održati na poligonu kod Autobusnog kolodvora, a u Puli će isti dan u 10 sati u Carrarinoj ulici, kod Dvojnih vrata biti predstavljen filantropski itinerar – turistička mapa grada Pule (u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Pule) koja predstavlja šetnju gradom po označenim lokacijama uz stručno vođenje.

Akcija s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti filantropije održat će se i u Rijeci, 30. rujna, na Korzu, a u 11 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici će se održati okrugli stol “Zaklade lokalnih zajednica – održivi model potpore razvoju filantropije i civilnoga društva”.

Akcija na otvorenom predviđena je i u Puli, završnog dana Tjedna filantropije, 1. listopada, od 10 do 11 sati na Narodnom trgu kod gradske tržnice Pula.

Od 12 do 17 sati, u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca, De Vileov uspon 8, održat će se konferencija o filantropiji.

Nakon uvodne riječi i pozdravnih govora, prisutnima će biti predstavljena postignuća Zaklade povodom desete obljetnice, a nakon toga slijedi predavanje o inovativnim oblicima i budućnosti zakladništva. Od 14.30 sati slijedi prva panel diskusija o ulozi žena u filantropiji nekad i danas. Na drugoj panel diskusiji bit će govora o razlozima i motivima za filantropska djelovanja – gdje počinje samopromocija, a završava dobročinstvo? Philanthropymark – nagrada ili promocija?

Svečanost obilježavanja 10 godina rada Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te otvaranje izložbe o filantropiji „#filantropija…?“ održat će se na istom mjestu u 19 sati.

Maja Celing Celić