Hrvatska, Nekategorizirano

U Međimurju počeo projekt “Obrazovane Romkinje, osnažene Romske zajednice”

foto HINA

U Toplicama Sveti Martin predstavljen je trogodišnji projekt „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice“ vrijedan 150.000 eura, a koji se financira iz Europskog gospodarskog prostora.

Projekt provodi Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“. Projekt se provodi u razdoblju od 1.2.2021. do 31.1.2024. uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova u iznosu od 149.999,51 eura.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi istaknuo kako je riječ o prvom projektu u kojem romska zajednica nije objekt projekta već subjekt, odnosno njegov nositelj.

„Izuzetno sam sretan što je Savez Roma, odnosno što su sami Romi nosioci projekta“, rekao je Kajtazi.

Govoreći o statusu Romkinja kazao je kako su one izuzetno zapostavljene u romskoj zajednici dodavši kako je taj projekt namijenjen njihovom osnaživanju, da se što više uključe u društvo te je izrazio uvjerenje kako će nakon tri godine, odnosno po završetku provođenja projekta, položaj Romkinja biti pozitivno promijenjen.

Međimurje je odabrano za prvu aktivnost jer u toj županiji živi najviše Roma, ovdje su problemi nacionalne manjine najviše izraženi, dodao je.

Voditeljica projekta mr. sc. Suzana Kunac kazala je kako projekt obuhvaća članove Vijeća romske nacionalne manjine iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Brodsko-posavske, Bjelavorsko-bilogorske i Osječko-baranjske županije.

„Nekoliko je ciljeva, a prvi je da dižemo kapacitet članova vijeća romske nacionalne manjine i romskih udruga za dijalog i suradnju za teme rodne ravnopravnosti“, istaknula je i dodavši kako je u biti riječ o konzultacijskom procesu.

Podsjetila je na podatke iz istraživanja iz 2018. koji govore da polovica Romkinja rađa dok je još maloljetno, da ih 80 posto nije zastupljeno na tržištu rada, da ih je 17 posto nepismenih, da je više od 90 posto romskih obitelji ispod praga siromaštva te da te obitelji imaju u prosjeku 5,2 člana.

„Zbog toga velika odgovornost pada na leđa, prije svega, mladih Romkinja koje su jedna od najdiskriminiranijih skupina našeg društva“, ustvrdila je Kunac te navela podatak da Romi žive u prosjeku samo 42 godine što je daleko ispod razine opće populacije i posljedica je siromaštva i kvalitete života.

Napomenula je i da, prema istraživanju, Romkinje ranije napuštaju školovanje zato jer ulaze u braku i dobivaju djecu.

„Želimo vidjeti, kroz ove aktivnosti i radionice, kako sami Romi vide izlaz iz ove situacije“, napomenula je te izrazila nadu da će kroz ovaj ciklus radionica leigislativnog zagovaranja moći predložiti zajedničke zaključke Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kako bi se uključili u Nacionalni plan uključivanja Roma od 2021. do 2027. (Izvor HINA/CV)