Hrvatska, Nekategorizirano

U Novskoj velika manifestacija posvećena promociji znanosti – NOVsky Art & Science Festival

U organizaciji grada Novske i Udruge mladih Novska u gradskom parku u Novskoj danas, treću godinu zaredom, održava se cjelodnevna manifestacija – NOVsky Art & Science Festival.

Festival kojemu je cilj promocija znanosti i ove je godine uključio gotovo cijeli grad, okupio je stotine djece od vrtićaraca, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca, građana pa sve do baka i djedova koji su s ogromnim interesom pratili razne neobične pokuse – kako nastaje vulkan, kako se može svirati voćem, kako roboti imitiraju naše pokrete ili su se prisjetili kako su se to nekada slale šifrirane poruke i kako se to danas radi kroz programiranje i kodiranje.

Festival je prilika da cijeli grad uživa i u umjetnosti i zabavi, u plesu mažoretkinja, istraživanju izložaka preko 40 izlagača znanstvenika, instituta, fakulteta, udruga koje se bave popularizacijom znanosti, a svi zajedno daju poticaj posjetiteljima da istražuju bogati i uzbudljivi svijet znanstvenih otkrića i postignuća.

Uz podršku promociji znanosti, grad Novska je poznat i kao centar gaming industrije, kontinuiranom edukacijom, pokretanjem srednjoškolskog programa za zanimanje tehničar za razvoj video igara te nabavom suvremene opreme za realizaciju kreativnih ideja otvorio se dodatni interes mladih za umjetnost i znanost, a trenutno u gradu se provodi više od 40 EU projekata.

Znatan poticaj za razvoj Novske kao znanstvenog regionalnog centra bilo je i odobrenje 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt NOVsky iz Europskog socijalnog fonda. Tim projektom Novska će u središtu grada, na otvorenom prostoru gradskog parka dobiti znanstveni park koji će biti svima dostupan za istraživanje od 0 do 24 sata te STEM i IKT laboratorij.

Projekt NOVsky ugovoren je za sufinanciranje iz Europskog socijalnog fonda na pozivu “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”.

Aktivnosti projekta pratite: https://www.facebook.com/projektnovsky

Fotogaleriju sa današnje manifestacije pogledajte OVDJE.