Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

U okviru Programa podrške i provedbe programa Europske unije u 2019. godini održane 63 radionice za potencijalne prijavitelje

U petak je u Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva Centar za civilne inicijative održao svoju 14 po redu i u ovoj godini posljednju radionicu u sklopu Zakladinog Programa podrške i provedbe programa EU.

Tema radionice je bila Kako izraditi operativni plan djelovanja organizacija civilnoga društva. S obzirom na to da su sve udruge i ostale neprofitne organizacije koje su obveznici vođenja dvojnog knjigovodstva, sukladno Zakonu o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija (NN 121/14), u obvezi izrađivati godišnji program rada (Operativni plan) i financijski plan za njegovu provedbu i usvojiti ga do 31.12. tekuće godine za sljedeću kalendarsku godinu, posljednja radionica u 2019. godini održana je upravo na temu planiranja i izrade operativnog plana. Na taj način htjelo se polaznicima radionice olakšati pripremu plana i objasnio zakonodavni okvir i obveze koje organizacije imaju do kraja godine.

Uz predstavljanje zakona, Mirela Despotović, voditeljica radionice uputila je sudionike u osnove poznavanja elemenata strateškog plana, objasnila razlike između strateškog i operativnog plana kao i operativnog i akcijskog plana.

Četrnaest sudionica radionice iz udruga osoba s invaliditetom, udruga mladih, umjetničkih organizacija i udruga koje se bave kreativnim izričajem djece i obitelji tijekom radionice su stekli nova znanja o izgledu operativnog plana, postupanju oko njegove izrade i usvajanja u organizaciji te praćenju programa rada i financijskog plana tijekom naredne godine kao i potrebi za revizijom, izmjenama i dopunama.

Korisnici su pohvalili atmosferu koja je bila otvorena i poticajna da se podijele iskustva o uspješnim i manje uspješnim pokušajima izrade planova organizacije te zbog prigode da se dobiju odgovori i na druga pitanja iz područja djelovanja neprofitnih organizacija.

Prema ocjeni i osvrtima sudionika najviše pozitivnih komentara bilo je zbog toga što su na radionici bili uključeni brojni primjeri iz prakse.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u sklopu Programa podrške i provedbe programa EU te u suradnji s regionalnim suradnim organizacijama iz Zagreba, Osijeka, Splita, Rijeke i Čakovca održala je u 2019 godini ukupno 63 radionice namijenjene udrugama i drugim potencijalnim prijaviteljima na pozive za dodjelu bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda.