Hrvatska, Nekategorizirano

U Šibeniku počelo obilježavanje 15 godina rada Nacionalne zaklade

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u ovoj godini obilježava 15 godina djelovanja i sustavne podrške razvoju civilnoga društva u Republici Hrvatskoj te 6 godina djelovanja kao Posredničko tijelo razine 2.

Prvo regionalno obilježavanje održano je u Opatiji, a dvodnevno obilježavanje u Šibeniku održat će se 25. i 26. rujna u Šibeniku u u Hotelu Niko, Solaris, Hoteli Solaris 86.

Svečano otvorenje započelo je u utorak, 25. rujna u 10 sati uvodnim pozdravima upraviteljice Nacionalne zaklade gđe Cvjetane Plavša-Matić te ministra rada i mirovinskoga sustava g. Marka Pavića.

Nakon svečanog otvorenja uslijedili su uvodni paneli o važnosti podrške razvoju civilnoga društva kroz nacionalno financiranje i ESF, izlaganja o prioritetima društvenog razvoja u Republici Hrvatskoj u idućih 5 godina o kojima su govorili: g. Luka Rajčić, pomoćnik ministra rada i mirovinskoga sustava, gđa Helena Beus, ravnateljica Vladinog ureda za udruge, gđa Rada Mužinić, upraviteljica Zaklade Kajo Dadić, gđa Marija Boltek, zamjenica upraviteljice za razvojne programe u Nacionalnoj zakladi. Svi sudionici imali su priliku za interaktivno sudjelovanje radom u skupinama kroz strukturirane razgovore za radnim stolovima koji su raspoređeni po tematskim cjelinama.

Drugi dan ovog regionalnog događanja održat će se četiri važna predavanja: Informacije o mogućnostima financiranja organizacija civilnoga društva iz nacionalnih izvora, EU fondova i kroz prekogranično doniranje o kojim će govoriti gđa Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade i g. Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice za EU programe. Komunikacija i odnosi s javnošću u digitalnom dobu također je tema o kojoj će sudionicima govoriti g. Boris Hajoš, savjetnik za odnose s javnošću.

U drugom dijelu dana gđa Danijela Stepić iz Ministarstva financija održat će predavanje na temu Kvalitetno pravljanje u organizacijama civilnoga društva u kontekstu korištenja EU fondova a g. Mladen Nakić iz Ministarstva uprave te g. Igor Vulje iz Agencije za zaštitu osobnih podataka govoriti će o Uredbi o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u organizacijama civilnoga društva.