Hrvatska, Nekategorizirano

U Osijeku predstavljena kampanja "Mi možemo. Ja mogu"

Istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog  Nacionalnog plana borbe protiv raka
Istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku je u utorak, 25. listopada predstavljena nacionalna javnozdravstvena kampanja «Mi možemo. Ja mogu“ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.
Ideja nacionalne kampanje jest priključivanje globalnim naporima kako bi se proširila poruka «Mi možemo. Ja mogu.» i unaprijedila prevencija, rano otkrivanje i kvalitetnije liječenje i sveobuhvatna skrb za oboljele.
U sklopu Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja globalna kampanja 2016.-2018., kojoj smo se pridružili kampanjom na nacionalnoj razini pod imenom „Reci rukama“ (Talking hands). Poruka kampanje «Mi možemo. Ja mogu.» temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Kampanjom se želi podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele. To je poziv svima da se uključe jer svaka aktivnost se računa i svi možemo nešto učiniti.

Na predstavljanju kampanje istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na godinu u našoj zemlji od raka oboli 21434 osoba, a umre ih 13939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.
Glavna tajnica udruge SVE ZA NJU Ljiljana Vukota upozorila je da je smrtnost od onkoloških bolesti među najvišima u Europi: „Dugoročni cilj naše javnozdravstvene akcije „Mi možemo. Ja mogu.“ jest smanjenje mortaliteta i uspostava registara ishoda liječenja. To neće biti moguće bez Nacionalnog plana borbe protiv raka i zato pozivam zdravstvenu administraciju i nove političke strukture da shvate kako je to ključni nacionalni interes“, istaknula je Vukota.
Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina pozvao je na aktivno uključivanje pacijenata u proces donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka:
– Iako se čini da se povremeno ne razumijemo, vjerujem da smo mi pacijenti i zdravstveni djelatnici, liječnici, zdravstvena administracija i državna uprava na istoj strani. Svima nam je zajednički cilj smanjivanje broja oboljelih i umrlih od raka i poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji.

Zajedničkim naporima možemo poboljšati rezultate preventivnih programa i programa ranog otkrivanja bolesti, te pravovremene i ujednačene dostupnosti zdravstvene zaštite i uvođenje inovativnih načina liječenja i inovativnih lijekova za bolje ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata i medicinskog osoblja“, istaknuo je Belina.

Nacionalna javnozdravstvena kampanja u Hrvatskoj provodit će se na dvije razine, elektroničkoj na društvenim mrežama i mrežnim stranicama kampanje i kroz javne promocije u državnim, zdravstvenim i akademskim ustanovama, te u četiri glavna regionalna centra Hrvatske. Dodatna aktivnost koja će osvježiti koncept kampanje jest tematska e-razglednica (epostcard) Hrvatske pošte, kojom svoju poruku šaljete na fizičku adresu odabrane osobe u obliku razglednice s personaliziranom fotografijom i porukom.
Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.facebook.com/mimozemojamogu, www.mi-mozemo-ja-mogu.hr ili #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org.