Aktualno, Nekategorizirano

U programu Rijeka 2020. izložba Gustava Klimta, svjetske operne zvijezde, nova inačica Vježbanja života”..

Kulturno-umjetnički program Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, u kojem će biti više od 600 događanja i 250 umjetničkih i kulturnih projekata, predstavljen je na svečanosti u srijedu u prostoru Exportdrva u Rijeci.

Događanje je organizirano za medije, partnere i sponzore, a program je predstavljen putem video prezentacije.

Neke od važnijih manifestacija tijekom godine Europske prijestolnice kulture, koja počinje otvorenjem 1. veljače 2020. u riječkoj luci, u sklopu Riječkoga karnevala, su: izložba djela slavnog slikara Gustava Klimta, izložba “Granice između reda i kaosa” o povijesti Rijeke i okolice obilježenoj čestim izmjenama granica, izložba “D’Annuzijeva mučenica” o razdoblju okupacije Rijeka D’Annunzija i njegovih legionara te izložba “Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci- Kresnik i Cremona” o stvaralaštvu riječkoga graditelja violina Franje Kresnika.

Tu su i otvorenja stalnih postava Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane u kompleksu Benčić te muzejskog postava na brodu Galeb.

Nadalje, u programu su gala koncerti opernih zvijezda Karite Mattile i Eline Garanče, prva izvedba Wagnerove opere “Tristan i Izolda” u Rijeci, nova inačica kultne kazališne predstave “Vježbanje života”, festival čuvene kazališne skupine Needcompany i brojna druga događanja, izložbe, predstave, koncerti.

Obersnel: Rijeka će predstaviti vrijednosti koje živi

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da će Rijeka u najboljem svjetlu predstaviti vrijednosti koje živi, a to su otvorenost, prihvaćanje različitosti, sposobnost i hrabrost te posebno upornost. Rijeka je grad otvoren svima, moderna slobodno misleća sredina, natprosječno kritičan prema sebi i zato natprosječno uspješan, ustvrdio je.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da je sve što se gradi u sklopu EPK – Rijeka i zaslužila, poput nove gradske knjižnice, novog sjedišta Muzeja grada Rijeke i Dječje kuće. Kao važne osobe za realizaciju ovog projekta, uz ostale koje se češće spominje, istaknuo je tri osobe: Olivera Frljića, Mani Gotovac i Slavena Tolja.

Ravnateljica Rijeka 2020 Emina Višnić i direktorica partnerstva i komunikacija u ovoj tvrtki Irena Kregar Šegota zahvalile su se na dosadašnjoj suradnji i pomoći Vladi RH i posebno ministarstvima kulture, turizma i vanjskih poslova, Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, partnerskim institucijama poput Sveučilišta u Rijeci, sponzorima, medijima te gradovima i općinama oko Rijeke koji sudjeluju u projektu.

Kao predstavnici strateških partnera obratili su se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija i državni tajnik u ministarstvu kulture Ivica Poljičak u ime Vlade.

Predstavljen je i tim voditelja programskih pravaca EPK i čelnih osoba gradskih ustanova u kulturi koje izravno sudjeluju u stvaranju programa “Rijeka 2020”.

Na kraju programa je riječki band-aid “Ri Val”, koji je za ovu prigodu okupio dvadesetak nekih od najvažnijih imena riječkoga rocka više genaracija, premijerno izveo pjesmu “Moj grad”.

(Hina)