Aktualno, Nekategorizirano

Udruga JA KA će obilježiti Svjetski dan bobrbe protiv karcinoma jajnika

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek obilježit će 8. svibnja – Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika.

– Kako smo mlada udruga, ovo je naša prva veća javna aktivnost. Nastali smo iz iskustva bolesti, kao i iz želje i potrebe pomoći drugima, upozoriti na razornost te bolesti, ali i podijeliti s oboljelim ženama, ali i svima ostalima, radost života, nade, želje – kaže Veselinka Kastratović, predsjednica udruge najavivši kako će toga dana, na središnjem osječkom trgu na štandu razgovarati sa zainteresiranim građanima o oboljenju, simptomima, liječenju te iskustvu kojega su doživjeli kroz vlastitu bolest.

– Upoznat ćemo građane s radom udruge, našim aktivnostima, pozvati ih da nam se pridruže u budućim akcijama. Građanima ćemo dijeliti i letke o radu udruge, ali i karcinomu jajnika, a u čijoj nam je pripremi pomogao ginekolog onkolog, te vrećicu čaja od hibiskusa jer smo cvijet ove biljke odabrali za simbol naše udruge. Želimo toga dana biti vedri, razboriti i razgovarati s građankama i građanima Osijeka, svima onima koji imaju želju zastati kod našeg štanda, informirati se, podržati žene i njihove obitelji.

Bolest je teška, ali to ne znači da nema nade. Pozitivan stav, vedrina i pozitivna energija dio su puta k normalnu životu i oporavku – zaključuje Kastratović.

Obilježavanje će se održati 8. svibnja na Trgu Ante Starčevića, od 10 do 13 sati.

Udruga JA KA osnovana je početkom ove, 2017. godine, a u udruzi kažu kako je najveći problem što ne postoji program za rano otkrivanje karcinoma jajnika. Osim toga, oboljelim ženama nedostaju i informacije o postupku liječenja.

U prvoj godini udruga planira najviše raditi na edukaciji i to u suradnji s liječnicima ginekolozima i onkolozima kako bi omogućili što bolji protok informacija i podršku, posebno ženama u manjim sredinama gdje se o ovoj bolesti rijetko govori. Planiraju i raznim umjetničkim projektima omogućiti oboljelima i liječenima od karcinoma jajnika da lakše prolaze sve faze bolesti i terapijske postupke.

Udruga je trenutno smještena u prostorijama osječkog Centra za mir, nenasilje i ljudska prava, na Trgu Augusta Šenoe 1, a svi se zainteresirani kojima je potrebna podrška ili se žele uključiti u rad udruge, mogu javiti na broj 031206886.

Maja Celing Celić