Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Udruga KA-MATRIX povijesnim šetnjama Zvijezdom završava projekt “Nove ideje u starim prostorima”

Produkcijom dviju povijesnih šetnji Zvijezdom završava projekt “Nove ideje u starim prostorima” koji je trajao 15 mjeseci u organizaciji udruge KA-MATRIX, a uključivao je kulturno umjetničke
radionice i produkcije mjuzikla i igrokaza sa sudionicima starijim od 55 godina.

U subotu 9. studenoga 2019. godine sudionici završnih radionica izvest će čak dvije produkcije povijesnih šetnji Zvijezdom koje su protekla tri mjeseca osmišljavali pod vodstvom suradnice Sande Kočevar. Riječ je o šetnjama pod nazivom Bludobolja koja kreće u 10:00 sati sa Trga bana Josipa Jelačića i Zvjezdanom vremeplovu koji kreće u 11:00 sati sa Strossmayerovog trga. Priče će Vas odvesti u davna vremena grada i ponuditi zanimljivi sadržaj koji nije toliko poznat javnosti. Što se jelo, što se pilo, odijevalo, kako se liječilo, možete poslušati ove subote. Šetnje su besplatne i traju po 45 minuta, a uz svaku će posjetitelji dobiti i programski vodič kroz koji će moći pratiti priču.

Bludobolja

Zagrabite vodu limenim lončićem sa zdenca, obratite se Blaženoj Djevici Mariji da vas sačuva od neke kuge modernog doba, ne bježite i ne bojte se ni crnog čovjeka niti Crnog orla. Tu su da vam pomognu šrefanjem. Ako šrefanje ne pomogne, čeka vas purgerski špital ili vojna bolnica; tamo će vas liječiti i alkoholom. Možda susretnete Vuka Krstu Frankopana kako se liječi od podagre, a možda i doznate da li je medicinsko osoblje imalo razloga za štrajk.
Izliječeni i okrijepljeni šetnju ćete završiti na veselijem mjestu – u Žutoj kući. Samo bez straha, to nije ludnica, ali svejedno budite na oprezu da ne obolite od bludobolje!
Pridružite nam se u subotu 9. studenog u 10:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a ako ne ostanete u Žutoj kući, liječiti ćete se 50 minuta.

Zvjezdani vremeplov

Prošetajte kroz prošlost karlovačkih gostiona u kojima se krijepilo uz pražoprasca; kroz svratišta s velikim dvorištima za stoku i osiguranim smještajem za seljake sajmare sa stokom; kroz kavane gdje su se okupljali imućni građani, brusila politika, plesalo, kartalo…
Poslušajte priču jedne karlovačke kuharice s kraja 19. i početka 20. stoljeća; saznajte što su nosili jedna milostiva i njen suprug fiškal na glazbenoj večeri i još mnogo, mnogo toga…
Ukrcajte se na Zvjezdani vremeplov u subotu 9. studenog 2019. godine u 11:00 sati na Strossmayerovom trgu. Cipelcug je besplatan i traje 45 minuta. (Izvor: Ka-matrix)

Organizacija povijesnih šetnji sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.