Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga slijepih grada Kutine predstavila prvi projekt sufinanciran iz europskih fondova

Foto: kutina.hr

Udruga slijepih grada Kutine i dijela Sisačko-moslavačke županije predstavila je projekt “Vaše oko-naš prijatelj” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt u vrijednosti od 497.995,00 kuna bespovratnih sredstava je ujedno i prvi projekt sufinanciran iz europskih fondova koji je Udruga dobila.

Sam projekt je započeo s provedbom 6. travnja 2020. godine, traje 24 mjeseca te su u sklopu njega zaposlene dvije osobe i koordinator. Kroz projekt će se omogućiti pratitelj slijepim osobama do trgovačkih centara, liječnika, ljekarne, pošte, banke i ostalih neophodnih sadržaja. Uz to, postoji mogućnost i obuke u kućanskim vještinama kako bi korisnici usluge mogli sami pripremati hranu za sebe. Krajnji cilj projekta je poboljšanje kvalitete života slijepim osobama.

„Ponosni smo što smo konačno krenuli u europske projekte. Smatramo da je to jako dobro i korisno za naše članove, poglavito slijepe osobe. Kroz projekt će proći najmanje 15 korisnika a mi se nadamo čak i više od toga. Na samom početku projekta se 5 korisnika javilo te s obzirom da je sada doba korona virusa imamo smanjen opseg djelovanja, odnosno samo plaćanje računa i dostava namirnica do kućnog praga zbog poštivanja mjera socijalne distance“ rekao je Mario Merhaut, predsjednik Udruge.

„Udruge s područja Grada Kutine neumorno rade i svakodnevno pomažu svojim sugrađanima i promiču vrednote civilnog društva. Jedna od Udruga koja svoje djelovanje temelji na pomoći drugima je Udruga slijepih Grada Kutine i dijela SMŽ. Predsjednik Udruge Mario Merhaut i tajnica Udruge Brankica Mudrić predstavili su mi projekt Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom koji se sufinancira iz Europskog socijalnog fonda. U idućih 24 mjeseca, članovi udruge mogu postati korisnici usluge u vidu provedbe projekta asistencije. Naša Udruga slijepih već dugi niz godina pomaže svojim članovima i radi za boljitak, kako osoba s poteškoćama u vidu, tako i svih sugrađana“ rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

„Prethodni naziv Udruge je bio Udruga slijepih grada Kutine ali s obzirom da nas financiraju i drugi gradovi sa županije i općine dodali smo i dio SMŽ. Grad Kutina, Popovača Novska i Grad Garešnica te općine Jasenovac, Lipovljani i Velika Ludina pomažu financijski rad Udruge. Dobra suradnja s gradovima i općinama uvelike nam pomaže, naročito njihovo razumijevanje za naš problem. Zaista smo kao Udruga zadovoljni ali još puno toga možemo i želimo postići te se nadamo i ubuduće raditi za dobrobit naših članova“ zaključio je g. Merhaut. (Izvor Grad Kutina/CD)