Hrvatska, Nekategorizirano

Zaklada “Čujem, Vjerujem, Vidim” dala mladima s invaliditetom pet prijenosnih računala

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/

– Zaklada “Čujem, Vjerujem, Vidim”, kojoj je cilj omogućivanje pristupa literaturi slijepim i slabovidnim osobama te pomoć mladim osobama s invaliditetom u obrazovanju, u ponedjeljak je dodijelila pet prijenosnih računala učenicima srednjih škola i studentima s invaliditetom, u povodu deset godina djelovanja Zaklade i obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

“Zbog svojih nemogućnosti nisam mogla postići sve što sam željela, a ovo će računalo zaista olakšati moje studiranje jer trenutno kombiniram razne stvari”, rekla je studentica psihologije koja ima poteškoća sa sluhom i vidom, Ivona Jelačić, koja je dobila jedno prijenosno računalo.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz rujna ove godine, u Hrvatskoj živi više od pola milijuna osoba s invaliditetom koji čine oko 12 posto ukupnog stanovništva.

Osnivač i upravitelj Zaklade “Čujem, Vjerujem, Vidim” Mirko Hrkač smatra kako je razlika između osoba sa i bez invaliditeta, u različitim mogućnostima, a ne u posebnim potrebama te kako su dodijeljena računala pomoćna tehnika koja izjednačava mogućnosti.

“U Hrvatskoj postoje zakoni i konvencije koje su usvojene ali provedba je jako spora i loša. Problemi uglavnom nastaju oko sredstava jer svaka nova prilagodba iziskuje dodatna sredstva da se realizira u stvarnosti, a bez sredstava ne možemo ništa učiniti”, naglasio je Hrkač.

Osim računala, Zaklada svojim korisnicima omogujuće izložbe, putovanja i hodočašća te prilagođava literaturu za potrebe osoba koje ne mogu čitati standardni crni tisak.

Hrkač naglašava kako je snimanje zvučnih knjiga iz svih područja temeljni projekt Zaklade, a prioritet su katolička literatura, koju su oni prvi u Hrvatskoj počeli prilagođavati, kao i knjige za djecu s disleksijom.

“Hrvatska knjižnica za slijepe ima vrlo ograničen broj knjiga, stoga je rad ove Zaklade dobrodošao. Od sve literature koja se godišnje tiska u Hrvatskoj, možemo reći da su knjige koje su pristupačne slijepim i slabovidnim osobama s teškoćama u čitanju izražene u promilima”, rekao je stručni savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za osobe s invaliditetom i korisnik Zaklade, Branimir Šutalo.

Ističe kako se izdavači trebaju posvetiti tom pitanju jer nije riječ samo o slijepim i slabovidnim osobama već i o ostatku ljudi koji s godinama sve slabije vide, a žele nastaviti s čitanjem.

“Čitanje i obrazovanje potrebno je uvijek poticati jer u današnje vrijeme slijepi i slabovidni mogu računati na svoju poziciju na tržištu rada jedino uz obrazovanje”, zaključio je Šutalo.