Hrvatska, Nekategorizirano

Udruge oštro osuđuju "vjerski udar" na ljudska prava i slobode

Foto: Prosvjed na Dan žena, 8.3.2016., Ženska mreža Hrvatske
Foto: Prosvjed na Dan žena, 8.3.2016., Ženska mreža Hrvatske

Udruga David i Ženska mreža Hrvatske u četvrtak su organizirali regionalni skup na kojem je oštro osuđen, kako je istaknuto, ‘vjerski udar’ na ljudska prava i slobode.
Članica upravnog odbora udruge Protagora Marijana Bijelić naglasila da predstavnici države “hrvatski narod tretiraju kao objekt crkvenog odgoja, odnosno kao infantilni subjekt koji odgaja, valjda sama po sebi, punoljetna roditeljska institucija Katoličke crkve”.
Predstavnica Protagore i docentica na zagrebačkom Filozofskom fakultetu istaknula je na skupu u zagrebačkom Novinarskom domu i da su kod ratificiranja ugovora Svete Stolice i Hrvatske ponuđena vrlo klimava i cinična objašnjenja za, prema njezinim riječima, višestruko štetne ugovore. Između, kako je istaknula, ciničnih opravdanja prednjači isticanje nezamjenjivosti uloge Katoličke crkve u odgoju hrvatskog naroda i njezina povijesna i sadašnja uloga na društvenom, kulturnom i obrazovnom području, a naročito naglašavanje da većina građana Hrvatske pripada Katoličkoj crkvi.

“Većina hrvatskih građana proglašava se vlasništvom Katoličke crkve, odnosno stavlja se u položaj podanika monarhije zvana Sveta stolica što je već samo po sebi paradoksalna pozicija jer građani ne mogu nikome pripadati”, kazala je Bijelić. Naglasila je da su tim ugovorima Hrvatskoj “isključivo natovarene obaveze”, a Svetoj Stolici “isključivo zagarantirana prava i privilegije bez ikakvih obaveza”.

“Politički promotori desničarske nacionalističke ideologije ugovore prikazuju kao navodno vrhunski domoljubni čin, a ‘veliki Hrvati’ koji neosviješteno reproduciraju takvu ideologiju i ugovore brane kao nekakav akt vrhunskog domoljublja koji može napadati samo neki narodni neprijatelj, ‘mrzitelj svega hrvatskog'”, kazala je Bijelić dodajući da je trenutačni ‘vjerski udar’ samo nastavak provedbi tih ugovora koji, prema njezinim riječima, onemogućavaju realizaciju nekih od temeljnih prava hrvatskih građana – jednakost svih pred zakonom i načela slobode savjesti i slobode vjerovanja.
Ističući i kako Katolička crkva drži ideološki monopol u hrvatskim javnim odgojnim i obrazovnim institucijama, navela je da vjeronauk služi kao indoktrinacijski predmet za ‘pokatoličivanje učenika’ što sve, kako tvrdi, vodi u društveno nazadovanje.

“Istraživanje zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja i Zaklade Friedrich Ebert pokazalo je da su mladi u Hrvatskoj konzervativniji i netolerantniji od svojih roditelja, odnosno da je dugogodišnji trend jačanja ideja društvenog napretka, ravnopravnosti, društvene pravednosti i emancipacije ozbiljno narušen’, zaključila je Bijelić.

Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov govorila je o odgovornosti Katoličke crkve u napadima na ženska prava koji su, kako tvrdi, eskalirajući u ‘pripremi’ terena za zabranu pobačaja.

“Upravo je Katolička crkva pokretač i inicijator toga, a ‘paravjerske’ organizacije koje glume civilno društvo istovremeno zagađuju svoje društvo govorom mržnje i nasilničkim ponašanjem prema manjinama”, rekla je Genov za Hinu.

Na tribini najavljenoj kao regionalni skup o “eskalaciji i diskriminaciji vjerskog radikalizma”, iskustva iz susjednih zemalja iznijeli su novinarka Ljubljanskog dnevnika Ranka Ivelja, dramski pisac i profesor iz Beograda Nenad Prokić i potpredsjednik Liberalno demokratske partije Vojvodine Dušan Mijić.
Organizator i moderator skupa bio je Boris Stanojević, predsjednik Udruge David, a među ostalim govornicima bili su i Marjan Hajnal, magistar političkih znanosti koji živi u Izraelu i predstavnici Plenuma Filozofskog fakulteta u Zagrebu. (HINA)