Aktualno, Nekategorizirano

Uskoro počinje 17. Human Rights Film Festival

Sedamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala, održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca (kino Tuškanac i Dokukino KIC) i u Rijeci (Art-kino Croatia) od 6. do 8. prosinca. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan!

Na 17. Human Rights Film Festivalu prikazat će se zapaženi igrani, dokumentarni i inovativni filmovi među kojima su i novi radovi cijenjenih redatelja i redateljica poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmána te filmovi nove generacije svjetskih filmaša poput Pietra Marcella, Olivera Laxea, Shengze Zhu, Ivana Salatića i Ivana Markovića.

Festival će se svečano otvoriti 1. prosinca u kinu Tuškanac projekcijom višestrukog dobitnika nagrada na festivalu u Sundanceu te dobitnikom dvadesetak drugih vrijednih nagrada – dokumentarnim filmom Medena zemlja Tamare Kotevske i Ljube Stefanova o vrsnoj medarki Hatidži koja živi kilometrima daleko od razvijenog svijeta u ostacima makedonskog planinskog sela, bez puteva, struje i vode, no u fascinantnom paktu s pčelama i prirodom.

Među dvadeset i pet filmova iz glavnog festivalskog programa ističe se novi film velikog portugalskog redatelja Pedra Coste Vitalina Varela kojim nastavlja dokufikcijsku priču o Vitalini, muzi koju je publici predstavio još 2014. u filmu Konj zvan novac. Vitalina, sredovječna udovica sa Zelenortskih otoka, dolazi u Portugal tri dana nakon muževa pogreba. Njezin se muž tu doselio prije tridesetak godina u potrazi za boljim poslom, no ona ga nikad nije posjetila, a sada konačno ima priliku upoznati njegov drugi život, proveden u siromašnom i derutnom predgrađu. Film je dobitnik Zlatnog leoparda za najbolji film na festival u Locarnu, te nagrade za najbolju glavnu glumicu.

Vrsni ukrajinski dokumentarist, višestruko nagrađivani Sergej Loznica, predstavlja se novim filmom Državni pogreb, još jednom u nizu dojmljivih vizualnih studija o moći ideologije i propagande kojima pripadaju i njegovi filmovi Proces, Dan pobjede i Donbass.

Posjetitelji će moći pogledati i film Portret djevojke koja izgara, dobitnika Queer Palme nagrađenog i za najbolji scenarij u Cannesu. Četvrti film francuske redateljice Céline Sciamme prvi puta zakoračuje u klasični žanr povijesne kostimirane drame, ali i dalje ostaje vjerna svom redateljskom prosedeu koji teži afirmirati ženski pogled u tradicionalno maskulinoj industriji.

Prikazat će se i dokumentarni filmovi s kontroverznim, fascinantnim ali i ozloglašenim protagonistima. Stieg Larsson – Čovjek koji se igrao vatrom redatelja Henrika Georgssona portretira autora milenijske književne trilogije s posebnim fokusom na njegovu novinarsku borbu protiv ekstremista desnice i neonacista, opsjednutostima koje su za njega imale smrtonosne posljedice. Rad na dokumentarnom filmu Suđenje Ratku Mladiću trajao je pet godina, a autori Henry Singer i Rob Miller dobili su ekskluzivan zakulisni pristup suđenju ratnom zločincu osuđenom za najgori zločin počinjen u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

Švedski redatelj Mads Brugger predstavit će se provokativnim i napetim dokumentarnim filmom Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld u kojem uz pomoć višestruko isprepletenih teorija zavjere pokušava otkriti istinu o misterioznom padu zrakoplova generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Daga Hammarskjölda 1961. godine pri čemu je usmrćena cijela posada. Od domaćih naslova, na Human Rights Film Festivalu bit će prikazan kratkometražni dokumentarni film Mate Ugrine, Prazni sati.

Popis svih filmova koji će se prikazati na 17. Human Rights Film Festivalu nalazi se ovdje.

Osim glavnom, na festivalu se odvija i popratni program koji je sastavljen od radionica, razgovora, tribina i pratećih filmskih projekcija o gorućim ljudskopravaškim temama među kojima se posebno ističu masterclass redatelja Ognjena Glavonića, Revija malih književnosti – ‘Egipat i program egipatskog filma’, tribina o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, panel diskusija o nasilju na porodu, tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama inspirirana akcijom Pravda za djevojčice i mnoga druga događanja.

Više detalja o popratnom programu festivala možete pronaći na ovoj poveznici.