Hrvatska, Nekategorizirano

Više od trećine Hrvatica i Hrvata vjeruje da je silovanje u nekim situacijama opravdano

Četiri posto ispitanika tvrdi da je silovanje OK ako je osoba šetala sama po noći
Četiri posto ispitanika tvrdi da je silovanje OK ako je osoba šetala sama po noći

Istraživanje Eurobarometra provedeno u lipnju pokazalo je kako čak 37 posto Hrvata i Hrvatica smatra kako je seksualni odnos bez pristanka, odnosno silovanje, u nekim situacijama opravdan.

Da je silovanje opravdano ako žena nosi ‘provokativnu odjeću’ smatra 16 posto ispitanika oba spola u Hrvatskoj, dok njih 19 posto smatra da je opravdano ako je žena pod utjecajem alkohola ili droge.

15 posto Hrvata i Hrvatica vjeruje kako je silovanje opravdano ako je žena prije tog čina ‘flertovala’ sa silovateljem, dok 9 posto smatra da je seksualni odnos pod prisilom opravdan ako silovana osoba nije jasno rekla ‘ne’ ili se nije fizički branila od napada.

Četiri posto ispitanika u Hrvatskoj tvrdi da je silovanje OK ako je osoba šetala sama po noći, šest posto smatra da je opravdano ako osoba ima nekoliko seksualnih partnera, dok 11 posto ispitanih vjeruje da je silovanje opravdano ako osoba koja je silovana svojevoljno odlazi kući sa silovateljem.

Za usporedbu, u 16 država članica EU ispitanici su skloni tvrditi da je silovanje opravdano u slučaju da je osoba pod utjecajem alkohola ili droge – u Rumunjskoj to smatra njih 30 posto, Mađarskoj 24 posto, dok u Bugarskoj to tvrdi 21 posto ispitanika.

U Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Španjolskoj silovanje u gore navedenim situacijama opravdava tek dva posto ispitanih.
Švedska sa šest posto i Španjolska s osam posto ispitanika jedine su dvije članice EU u kojima su se ispitanici izjasnili kako smatraju da niti jedna od ovih situacija ne opravdava silovanje. U svim drugim zemljama barem svaki peti ispitanik smatra da je silovanje opravdano u barem jednoj od navedenih situacija.

Izvor: Net.hr