Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Volontere educiraju za terapiju pomoću konja

pegaz1_crRiječka udruga Pegaz nositelj je projekta „ProŠIRI Vidike“ s partnerima – KK „Eohippus“ VinkovciKK „Kolan“ Šibenik, Prvom sušačkom hrvatskom gimnazijom Rijeka, Ekonomskom školom „Mijo Mirković“ Rijeka, Gimnazijom „Antuna Matije Reljkovića“ Vinkovci te Centrom za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“ Šibenik.

Dvije godine

– Projekt je počeo 1. lipnja i trajat će dvije godine. Partnerske organizacije su srednje škole iz Rijeke, Šibenika i Vinkovaca. Kroz projekt ćemo uključivati srednjoškolce u volonterske programe i rad naših organizacija – pojašnjava Nikolina Stojnović, tajnica udruge i voditeljica projekta „ProŠIRI Vidike“.

Srednjoškolci će u dvije godine proći kroz interne edukacije u području konjaništva i terapije pomoću konja, a organizirat će se i ljetni kampovi. U projekt je uključeno 50 srednjoškolaca-volontera – njih 30 iz Rijeka, 10 iz Vinkovaca i isto toliko iz Šibenika.

– Planiramo i inkluzivno volontiranje, odnosno uključivanje srednjoškolaca sa invaliditetom u projekt, s obzirom da nam je partner Ekonomska škola „Mijo Mirković“ iz Rijeke, koja u svojoj populaciji učenika ima učenike s invaliditetom, te šibenski Centar „Šubićevac“ koji polaze djeca s mentalnim poteškoćama – dodaje Stojnović, napominjući kako će volonteri u ovom projektu biti uključeni u neposredni rad s korisnicima:

– To je vođenje konja za vrijeme terapije. Bit će uključeni i u promotivne aktivnosti rada udruge, gdje će putem društvenih mreža i izrade plakata prezentirat rad naše udruge u svojim školama i mladima općenito.

Animiranje mladih

Projetk je počeo 1. lipnja i trajat će dvije godine
Projekt je počeo 1. lipnja i trajat će dvije godine

Stojnović se nada da će ovim projektom animirati mlade i da će ih što više pokazati interes za ovaj projekt.

– Već smo provodili jedan projekt gdje smo uključivali volontere u naše aktivnosti, pa se nadam da će odaziv biti dobar i za ovaj projekt.

S obzirom da je riječ o specifičnoj aktivnosti volontiranja koja uključuje i djecu i životinje, Stojnović smatra da će interes srednjoškolaca za volontiranje po završenoj izobrazbi biti dobar.

– Oni će biti osposobljeni da samostalno pripremaju konja za jahanje, da jašu i da se upoznaju s područjem terapijskog jahanja. A njima će kompetencije stečene kroz ovaj projekt služiti za upis na fakultet, a možda u budućnosti i za zapošljavanje. Možda se netko od njih pronađe u ovom području pa nastavi svoju edukaciju u terapijskom jahanju – dodaje.

Inače, udruga Pegaz ima 20 individualnih korisnika terapijskog jahanja, s tim da surađuju i s osam udruga i ustanova s riječkog područja. Preko njih je uključeno više od 120 korisnika terapije pomoću konja.

Projekt “ProŠIRI Vidike” financiran je iz Europskog socijalnog iznosom od  1.166.151,96 kuna.

Zorica Perić