Hrvatska, Nekategorizirano

Volonterski centar Osijek upisuje 2. generaciju Demo akademije

Volonterski centar Osijek upisuje drugu generaciju polaznika Demo akademije – jednogodišnjeg programa obrazovanja za demokraciju, održivi razvoj i aktivno sudjelovanje građana
Svrha akademije je obrazovati građane za veće sudjelovanje i posvećenost ideji i vrijednostima demokracije. Program je namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva i obrazovnih ustanova, odnosno onim pojedincima koji prepoznaju svoju ulogu u razvoju demokracije, ljudskih prava, solidarnosti, socijalnoj uključenosti, borbi protiv diskriminacije i siromaštva, izgradnji mira, održivom razvoju te žele aktivno doprinositi napretku i stvaranju kvalitetnih odnosa unutar zajednice.

Ove godine upisujemo 18 polaznika od kojih očekujemo otvorenost za različitosti, spremnost na istraživanje i pomicanje osobnih granica, promišljanje o društvu u kojem živimo i kontinuirano ulaganje u svoj osobni i profesionalni razvoj kao i motivaciju za aktivno sudjelovanje u svim aktivnostima Demo akademije.

Akademijom želimo podržati angažman pojedinaca i grupa koji prepoznaju da je bolji život u lokalnoj zajednici moguće ostvariti jedino ukoliko brinemo o svim njenim pojedincima, osobito onima u nepovoljnom položaju.

U provedbu Demo akademije uključeni su stručnjaci i praktičari koji djeluju u području razvoja demokracije i civilnog društva te su mnoge godine svoga rada posvetili razvoju demokracije u Hrvatskoj, kao i poučavanju usmjerenom pozitivnim društvenim promjenama.

Demo akademija počinje 25. listopada 2019. i traje do rujna 2020. Prijave su otvorene do 13. listopada 2019. Više informacija i prijava nalazi se na https://demoakademija101.wixsite.com/mysite

Demo akademija se provodi u okviru projekta „Vrline znanja – ulaganje u ljude i zajednice“, usmjerenom na jačanje i promociju održivog razvoja i socijalne kohezije na lokalnoj razini, a kojeg Volonterski centar Osijek provodi s partnerima: Zaklada Slagalica, Grad Osijek, Medicinska škola, OŠ A.G.Matoša Čačinci i Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

Osim Demo akademije, kroz projekt ćemo pružiti podršku postavljanju volonterskih klubova u školama, provesti edukaciju o organiziranju zajednice, podržati lokalne akcije usmjerene održivom razvoju te provesti interaktivnu ljetnu školu održivog razvoja za srednjoškolce.

Projekt je financiran sredstvima Hrvatsko-švicarskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provodi se u Osijeku, Dalju, Novoj Bukovici, Čačincima, Čaglinu, Čađavici, Strizivojni i Levanjskoj Varoši.