Aktualno, Nekategorizirano

Vratimo stablo u Masarykovu!

akcija_cr– Krajem lipnja 2016. godine bespravno je posječeno stablo u Masarykovoj ulici za potrebe terase slastičarnice “Zagreb”. Vlasnik slastičarnice nije ishodio dozvolu za sječu stabla. Potvrdili su nam to Komunalno redarstvo i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Treba spomenuti da se je sječa stabla dogodila na lokaciji koja je zaštićeno kulturno dobro – Povijesna urbana cjelina Grad Zagreb. Ona je zaštićena temeljem rješenja Ministarstva kulture u Zagrebu i samo  Zavod izdaje dozvolu za sječu na zaštićenom području, a ne Gradski ured pročelnika D. Bilića koji se oglasio dopisom u prosincu prošle godine, u kojem je pisalo kako je izdana dozvola za sječu navedenog stabla. Dakle, Zavod nije izdao dozvolu, a Bilićev Gradski ured nije ni nadležan. Prema tome, nije nam jasno zašto se je uopće oglasio i to još nekoliko mjeseci kasnije.

Dana 2. veljače 2017. posađeno je novo stablo, ali ne na mjestu gdje je trebalo biti zasađeno, već neposredno uz postojeća i na užem dijelu nogostupa. Očito se radi o kompromisnom rješenju i nedvojbenom pogodovanju vlasniku terase.

Budući je rušenjem jednoga od tri stabla u Masarykovoj nanesena direktna šteta javnom prostoru grada, tražimo da se stablo zasadi na istom mjestu, kako i piše u Rješenju Zavoda, a buduća terasa prilagodi činjenici da tamo rastu stabla. Obaveza je nadležnih gradskih tijela voditi računa o javnom interesu koji uopće ne mora biti u suprotnosti s onim privatnim, a ne, kao po tko zna koji put, svojim djelovanjem štititi nečije privatne interese.

Isto tako, postavlja se pitanje je li vlasnik slastičarnice platio kaznu za sječu stabla i tko je platio sadnicu koja nije zasađena na mjestu na kojem je stablo trebalo biti – ističu u Zelenoj akciji.