Hrvatska, Nekategorizirano

Vrijednost sportskih kampova velika je i za korisnike i za asistente

bocarski kamp_cr
Kamp je namijenjen aktivnim sportašima i rekreativcima s invaliditetom

Riječki Boćarski klub osoba s invaliditetom “Pulac” okuplja osobe s invaliditetom, bez obzira na vrstu i težinu invaliditeta. Nakon što su provodili projekt “Edukativni boćarski kamp za osobe s invaliditetom i sportske asistente”, nastavili su s istim aktivnostima u svome klubu i šire jer je projekt i više nego prepoznat.

– Ovaj nam je projekt bio jako važan jer je bio prvi takav kojega smo uspjeli organizirati. Sada vidimo kako su se i druge udruge povele za nama te provde slične projekte zbog čega nam je jako drago. Čak postoji inicijativa da se na razini nacionalnog saveza organizira kamp kojega bi vodili reprezentativci. Drago nam je što je prepoznata vrijednost kampova koja je velika, kako za korsnike, tako i za asistente – kaže Dušica Kailer, tajnica kluba koji svoje aktivnosti provodi u tri programa – sportskom, rekreacijskom i rehabilitacijskom, a njihova škola boćanja namijenjena je djeci s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom.

Kamp je namijenjen aktivnim sportašima i rekreativcima s invaliditetom s ciljem njihove veće socijalne uključenosti u društvenu zajednicu, povezivanja s osobama s istim interesima te omogućavanje i stvaranje uvjeta za postizanje uspjeha. Projektom se željelo izravno utjecati na osnovne uzročnike diskriminacije i neprihvaćenosti osoba s invaliditetom kao i njihovog osobnog razvoja i uspjeha u životu.

– Edukacija sportskih asistenata se pokazala jako važnim dijelom ovoga projekta jer bi bez njih bilo puno teže bilo što organizirati, objasniti pravila i sve što je potrebno u provođenju kampa. Zato nam je važno uključiti što više mladih osoba na čemu trenutno radimo budući da nam je odobren još jedan projekt kondicionih treninga. Surađujemo već s učenicima Ekonomske škole Mije Mirkovića te želimo uključiti što više mladih u naš rad. Također, ovo ljeto, ovisno o financijskim sredstvima, planiramo održavanje još jednog boćarskog kampa, u kojega bismo uključili sve sportaše. Kampovi su odličan način da se svi okupe na jednom mjestu, a za osobe s invaliditetom je posebno važna socijalizacija, druženje jer su već sami po sebi marginalizirani, a ni boćanje nije tako popularan sport – napominje Kailer otkrivši kako u klubu imaju nove snage.

– Troje je članova prošlo kategorizaciju te smo uključili jednoga u klub, a drugih dvoje će biti uključeni iduće godine. Iako još nije službeno, izbornik nam je dao naslutiti da će naš klub nastupiti na Europskim igrama mladih u Genovi – zaključila je Kailer.

Maja Celing Celić