Hrvatska, Nekategorizirano

Zaklada Solidarna oštro osuđuje zločin u Đakovu, traže temeljitu istragu

Povodom zločina koji se dogodio u Đakovu u kojem je Andrija Drežnjak, socijalni slučaj i 61-godišnjak već od prije poznat nadležnim institucijama, ubio je socijalnu radnicu u Centru za socijalnu skrb. Uz to je teško ranio djelatnika Centra koji se bori za život u osječkoj bolnici. Policija je Drežnjaka uhitila nakon osam sati potrage. SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost poslala je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Zaklada za ljudska prava i solidarnost izražava duboku sućut i solidarnost s obiteljima, prijateljima i kolegama ubijene socijalne radnice Blaženke Poplašen i teško ranjenog pravnika Ivana Pavića Centra za socijalnu skrb u Đakovu. Ne možemo ni zamisliti tugu i ogorčenje koje osjećaju u ovim teškim trenucima svi socijalni radnici i radnice širom Hrvatske niti kako im je danas na njihovim radnim mjestima. Naime, svaka socijalna radnica i radnik u svom, za društvo dragocjenom,a izuzetno zahtjevnom poslu koji treba donijeti dobrobit najugroženijim članovima društva zaslužuje raditi u sigurnosti, uz pravodobnu stručnu, materijalnu i financijsku podršku koja odražava težinu i odgovornost njihovih zadaća.

Ovaj tragičan čin nasilja ponovno je na najgori mogući način pokazao da živimo u društvu u kojem nasilje postaje svakoga dana sve normalnije i brutalnije, a da pritom javni sustav sigurnosti ne uspijeva naći prava rješenja u njegovoj prevenciji. Do sada smo od Premijera i članova Vlade čuli kako postoji jasna politička volja da se u državi ozbiljno djeluje na suzbijanju svake vrsta nasilja na svim razinama. Očekujemo stoga od čelnika svih nadležnih institucija, a posebno ministrice Murganić, ministra Božinovića i Kujundžića da preuzmu punu odgovornost za žurno utvrđivanje i otklanjanje svih slabih karika u sustavu, a potom se koncentriraju na uspostavu trajne i učinkovite međuresorne koordinacije kako bi se u budućnosti na vrijeme prepoznalo opasnost, spriječilo nasilje, zaštitilo sve službene radnice i radnike te na adekvatan način kaznilo i rehabilitiralo nasilnike.

Od nadležnih institucija očekujemo da se stručno i temeljito istraži gdje su se dogodili propusti te na osnovi nalaza iznađu rješenja kako se nešto slično nikada više ne bi dogodilo. Na tragu opetovanih zahtjeva struke smatramo da je sljedeća poboljšanja sustava nužno provesti odmah:

  • S obzirom da socijalne radnice i radnici u svom poslu predstavljaju Republiku Hrvatsku, napad na socijalnog radnika hitno se mora klasificirati kao napad na službenu osobu prema čl.315 Kaznenog Zakona. Kako je trenutno u sazivu radna skupina za izmjenu Kaznenog zakona očekujemo da Vlada Republike Hrvatske žurno provede ove izmjene.
  • Nužno je uvesti i dosljedno provoditi individualizirane i institucionalne procjene sigurnosnih rizika koja treba obuhvatiti i žrtve nasilja, i socijalne radnike, i pravosudne te sve druge djelatnike i pomagače u institucijama i udrugama koje su dolaze u kontakt s potencijalno ili već ovjerenom nasilnom osobom.
  • U sklopu planiranja Državnog proračuna u 2020. godini nužno je osigurati daleko veća, ciljana i promišljena proračunska ulaganja u poboljšanje uvjeta rada u sustavu socijalne skrbi te provedbu svih politika usmjerenih na zaštitu svih građana od nasilja – od kriminala, preko prometnih nesreća do obiteljskog nasilja i zločina iz mržnje – jer svi zaslužuju život bez nasilja i svi imamo pravo na društvo bez nasilja.