Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Završene edukacije Školskog volontiranja

forum_crParalelno su se odvijale edukacije za učitelje/predstavnike školskih timova i predstavnike lokalnih udruga  te za mlade nezaposlene osobe, buduće školske volontere.

Kroz edukacije obrađene su teme: volonterskih programa, obrazovnih ishoda za učenike i volontere, osnovne volonterskog menadžmenta – kako kvalitetno upravljati volonterima, kako organizirati volontersku akciju, komunikacija i timski rad – kako surađujemo u timovima, orijentacija i edukacija volontera, supervizija volontera te razvoj volonterskih pozicija.

Kroz edukacije za volontere obrađene su teme: volontiranjem do novih kompetencija, rad s djecom i mladima: potrebe, osjećaji, rasuđivanje i etika, suorganizator – vještine organizacija događaja, komunikacija i timski rad – kako surađujemo u timovima, te razvoj osobnih individualnih planova učenja. Zajedničke sesije predstavnika škola, lokalnih udruga i volontera bavile su se Zakonom o volonterstvu, Etičkim kodeksom volontera, odgojem za volontiranje, predstavljeni su volonterski programi svake škole te pozicije za buduće volontere te su se škole i volonteri spojili i isplanirali zajednički rad.

Edukacije su održane u Mariji Bistrici za regiju Zagreb (6. – 8.10.2017.), Makarskoj za regiju Split (6.- 8.11.2017.) te Belom Manastiru za regiju Osijek (20.-22.11.2017.).

– Evaluacije su pokazale kako je ovakav vid edukacija itekako potreban te je prosječna ocjena svih edukacija 4,93 (na skali od 1 do 5) – ističu u Forumu za slobodu odgoja.

Edukacije Školskog volontiranja su održane u sklopu EU projekta „Školski volonteri – osnaživanje i mentorstvo škola za koordiniranje volonterskih programa“ koji je financiran iz Europske unije – Europskog socijalnog fonda, a sufinancirane su od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.