Aktivizam, Nekategorizirano

Završna konferencija projekta LIČKA KAPA

U Centru Lička kapa u Gospiću održana je završna konferencija projekta Lička kapa – jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

O ciljevima i rezultatima projekta govorila je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast, a svoja su iskustva s nazočnima podijelile i predstavnice partnera Željka Šikić iz Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ i Sanja Puškarić Delač iz Društva „Naša djeca“ Grada Gospića.

– Cilj projekta Lička kapa bio je jačanje kapaciteta OCD-ova kako bi mogli funkcionirati u kriznim situacijama te provoditi aktivnosti koje su prilagođene lokalnim problemima. Kako bismo ostvarili cilj, održali smo brojne edukacije i radionice kojima su OCD-ovi usavršili i nadogradili svoje već postojeće znanje, koje će im koristiti prilikom provedbe projekata. Također, dodatnim će znanjem razviti usluge i sadržaje kako bi mogli što učinkovitije djelovati za dobrobit lokalne zajednice. Održali smo i brojne radionice s krajnjim korisnicima – djecom s posebnim potrebama te djecom s ruralnih područja i njihovim obiteljima, članovima udruga, drugim lokalnim OCD-ovima i volonterima. – naglasila je Mary Ann Rukavina Cipetić, predsjednica GTF-Inicijative za održivi rast.

Sanja Puškarić Delač iz Društva „Naša djeca“ grada Gospića istaknula je:

– Kroz ovaj smo projekt jako puno naučili o samom poslovanju udruge, što nam je uistinu vrijedno. Zahvaljujemo puno na mentorstvu GTF-Inicijative za održivi rast koje nam je pomoglo da uredimo na efikasniji način svoje poslovanje, napravimo strateški plan udruge i postavimo okvir za daljnje poslovanje. Naučili smo o dodatnim mogućnostima financiranja i kvalitetnijeg funkcioniranja udruge. Vrlo nam je korisna bila i edukacija iz javnog nastupa, što je područje na kojemu se kontinuirano treba usavršavati. Što se tiče naših korisnika, izdvajamo radionice za djecu koje su nas povezale s drugim udrugama s kojima možemo i dalje surađivati. Drago nam je da smo bili dio ovoga lijepoga i vrijednoga projekta i što ćemo sve naučeno moći primjenjivati u našoj zajednici.

– Projekt je bio vrlo zanimljiv i zahtjevan, s puno aktivnosti, a najljepše su nam bile kreativne radionice koje smo

provodili s našim korisnicima, ali i drugom djecom redovitog razvoja. Bilo je uvijek zanimljivo i veselo uz puno smijeha. Naučili smo izrađivati neke nove stvari, neke nove tehnike i uvijek nam je bilo maštovito i kreativno. Kroz projekt smo dobili puno korisnih informacija, usvojili puno znanja, uočili smo što možemo unaprijediti u radu naše udruge, promijeniti na bolje… Zahvaljujemo GTF-Inicijativi za održivi rast što nas je pozvala na sudjelovanje u projektu i što imamo nekoga kome se uvijek možemo obratiti za savjet. – istaknula je Željka Šikić iz Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“.

Nositelj projekta ukupne vrijednosti 60.259,53 EUR je GTF-Inicijativa za održivi rast, a partneri su Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ i Društvo „Naša djeca“ Grada Gospića.

Projekt je trajao 15 mjeseci, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 51.220,60 EUR (85 posto) i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu 9.038,93 EUR (15 posto).

Gospić, 12. rujna 2023.

 

Izvor: GTF-Inicijative za održivi rast