Hrvatska, Nekategorizirano

Završna konferencija projekta: Povećao se broj romskih studenata i sve više djece ostaje u školama

Sve više romske djece ostaje u školskom sustavu te se u pet godina broj romskih studenata povećao tri puta, istaknuto je u petak u povodu završetka prve faze projekta “Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine”.

O provedbi projekta govorili su Alen Tahiri, ravnatelj Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina; Ivan Ermenc, voditelj Odsjeka za financijsko praćenje programa Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva; Suzana Krčmar, predsjednica Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ i Marija Barilić, ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

“Izuzetno sam zadovoljan s provedbom projekta koji traje tri i pol godine. Posjetili smo cijelu Hrvatsku i intenzivno razgovarali s roditeljima, djecom i svim dionicima koji donose ključne odluke kada je u pitanju najmarginaliziranija skupina hrvatskog društva – Romi”, istaknuo je ravnatelj Vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Ured je projekt provodio od ožujka 2019. i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a dio aktivnosti bio je usmjeren promociji predškolskog obrazovanja, prevenciji odljeva djece iz srednjoškolskog obrazovanja te osvještavanju javnosti o položaju žena, djece i mladih Roma.

Tahiri je iznio kako je prema istraživanju provedenom 2017., prije početka projekta “Pokreni kotač znanja”, tek svako treće romsko dijete pohađalo dječji vrtić, a broj romskih studenata kretao se između 20 i 25.

Danas su brojevi znatno viši, dodao je, te se broj romskih studenata u akademskoj godini 2021./2022. podigao na 60 do 65 studenata bez stipendija koje daju jedinice lokalne samouprave.

“Imamo daljnje projekte koji će se, između ostalog, odnositi i na ovu najmarginaliziraniju skupinu u Hrvatskoj i gdje ćemo, nadam se, do 2030. imati jednu obrazovanu romsku elitu koja će moći na adekvatan način odgovarati svojim izazovima”, poručio je Tahiri.

Predsjednica Saveza Roma u RH “Kali Sara” Suzana Krčmar istaknula je kako je projekt uspješan prvenstveno zato što je u njega uključena romska zajednica.

“Imamo povratne informacije s terena – javljaju se mali školarci koji govore kako bi opet htjeli imati takve edukacije i predavanja, a nisu to samo bila predavanja, nego i igra s tim mladim ljudima gdje su oni iskazali što bi i kako htjeli te što ih tišti”, navela je.

Dodala je kako će Savez uvijek podržati projekte koji se tiču obrazovanja jer ih je potrebno što više.

“Edukacija, edukacija i bez edukacije ne ide. Zadovoljna sam jer svake godine imamo sve više i više upisanih na fakultete, dakle svijest mladih Roma se mijenja jer su shvatili da bez obrazovanja nema napretka”, rekla je Krčmar. (Hina/CD)

Više o projektu:  https://ukljucivanje-roma.com/