Hrvatska, Nekategorizirano

Župan Boban “Iznajmljivačima sa srcem” donirao sanitetsko vozilo

Foto: Miranda Cikotić, Pixell

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u utorak je Bračanki Vjeri Matulić, osnivačici grupe “Iznajmljivači sa srcem” donirao sanitetsko vozilo koje će biti korišteno za prijevoz djece s posebnim potrebama za dolazak na more, prenosi Hina.

Iznajmljivači sa srcem (Ante sve može)” je Facebook grupa koja je u samo deset mjeseci od osnivanja okupila više od 11 tisuća članova. Cilj im je motivirati iznajmljivače na obali da izdvoje koji dan za pomoć djeci s posebnim potrebama, nudeći im nekoliko dana besplatnog smještaja tijekom ljeta.

Župan Boban kazao je kako je za akciju doznao prije četiri mjeseca, prilikom prijema nagrađenih turističkih djelatnika s područja županije, među kojima je bila i Vjera Matulić.

“Dogovorili smo da ćemo donirati ovo vozilo kako bi se njime mogla dovoditi nepokretna i bolesna djeca na more. Kad iznajmljivači imaju tako veliko srce da daju termine usred turističke sezone, onda je red da im pomognemo u tome i osiguramo sanitetsko vozilo koje će im pomoći u ovoj plemenitoj aktivnosti. Često ovakvi plemeniti, samozatajni ljudi prolaze mimo radara i očiju javnosti, ali mi pozivamo sve koji to mogu da im pomognu jer nepokretnim, ali i starijim osobama jako je bitno ovo što oni rade. Oni im omogućuju da izađu iz svoja četiri zida, što na njih djeluje terapeutski”, poručio je.

Vjera Matulić je ustvrdila kako će sada, nakon što su dobili sanitetsko vozilo koje će koristiti isključivo unutar Hrvatske, sva ona djeca koja ne mogu ni dva sata biti u sjedećem položaju moći otići s obitelji na more.

“Ovdje se ne radi samo o tome da obitelji odu na ljetovanje, da se kupaju u moru, već je to terapeutski odmor, kompletni oporavak obitelji. U grupi imamo 60 posto samohranih majki. Ovo je jedan pomak da se i obitelj sačuva s obzirom da se od pritiska raspadaju. Za sada imamo 700 iznajmljivača, ali stalno nam se javljaju novi ljudi. Samo smo prošlo ljeto omogućili ljetovanje za 650 obitelji, od čega je njih 110 bilo iz Srbije te Bosne i Hercegovine, desetak obitelji iz Makedonije, te po jedna iz Češke i Poljske”, rekla je Matulić.

Izvijestila je kako im se posljednjih desetak dana prijavilo novih 26 obitelji koje će sezonu provesti na Jadranu.

Na primopredaji vozila bio je i nositelj projekta “Vozači velikog srca” Tomislav Pavlović, čija je grupa prošlo ljeto financirala prijevoz za 30 obitelji koje su ljetovale na obali kod “Iznajmljivača sa srcem”. Zahvalio je Splitsko-dalmatinskoj županiji na donaciji te pozvao jedinice lokalne i regionalne samouprave da se ugledaju na župana Bobana i uključe u projekt.