Hrvatska, Nekategorizirano

Kako želimo da nas buduće generacije pamte? – Uključite se u stvaranje prve Civilne muzejske zbirke u Hrvatskoj

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka poziva sve zainteresirane da se pridruže u stvaranju prve Civilne muzejske zbirke!

Vaše prijedloge podijelite na novoj mrežnoj platformi muzeja:
https://muzejbuducnosti.eu/prijedlozi

Predmeti prikupljeni u muzejima čuvaju sjećanja naše zajednice, kreiraju priče čitavog društva. No, odgovornost odabira što je vrijedno čuvanja za budućnost do sada je ležala isključivo na muzejima, navodi se u pozivu.

Bitnim smatramo i građane učiniti dijelom tog procesa. Stoga pitamo: Kako želimo da nas buduće generacije pamte? Temeljem vaših prijedloga Muzej će godišnje prikupiti do pet novih predmeta. Zajedno ćemo stvarati prvu Civilnu zbirku muzejskih predmeta u Hrvatskoj. Ostavljati tragove za budućnost. 🙂

Usmjerite pažnju na Vaše neposredno okruženje – na predmete/prijedloge materijalne i nematerijalne naravi – za koje smatrate da:

  • najbolje karakteriziraju vrijeme i prostor u kojem živimo
  • utjelovljuju specifično iskustvo, sjećanje ili doživljaj naše svakodnevice
  • mogu biti korisne budućim generacijama u razumijevanju života danas
  • imaju potencijal najaviti promjene koje nas čekaju u budućnosti.

Poziv ostaje otvoren do 15. studenog.

Projekt Muzej Budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja provodi Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka u partnerstvu s udrugom Žmergo,  Centar za poticanje darovitosti/ Centre for Gifted Children, KOMBINAT, Penzići Rijeka, Udruga slijepih PGŽ-a, a odobren je na pozivu Kultura u centru.
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.