Hrvatska, Nekategorizirano

Sedam mjeseci rada Socijalna samoposluga grada Sinja

Izvor i foto: Udruga Srma

U sedam mjeseci rada Socijalna samoposluga Grada Sinja podijelila je 238 socijalnih košarica za 157 osoba, odnosno 29 obitelji i 39 radno nesposobnih samaca iz 12 naselja s područja Grada Sinja ukupne vrijednosti 46.360,00 kuna.

Socijalna samoposluga Grada Sinja, koja djeluje u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Sinj, tijekom sedam mjeseci u razdoblju od studenog 2015. do svibnja 2016. mjeseca rada podijelila je ukupno 238 socijalnih košarica ukupne vrijednosti 46.360,00 kuna. Prosječna vrijednost socijalne košarice iznosi oko 195,00 kuna.

Socijalnu samoposlugu koristilo je ukupno 68 samaca i obitelji, od čega 29 obitelji i 39 radno nesposobna samca. Ukupno je bilo 157 članova socijalno ugroženih obitelji iz 12 naselja s područja Grada Sinja.
U ovom razdoblju po svoju potrošačku košaricu jedanput je došlo 11 obitelji, dva puta 14 obitelji, tri puta je 9 obitelji koristilo socijalnu samoposlugu, 12 obitelji 4 puta, po 10 obitelji je dolazilo 5 i 6 puta, a dvije su obitelji uzele pomoć u hrani svih sedam mjeseci.

Pravo na korištenje socijalne samoposluge imaju radno nesposobni samci u evidenciji Centra za socijalnu skrb Sinj i obitelji s četvero i više djece, te jednokratno i povremeno samci i obitelji koji su se zbog nepredviđenih i nenadanih okolnosti našli u situaciji socijalne ugroženosti (zbog bolesti, smrti, gubitka posla i/ili sličnih problema i ugroza). Korisnici dolaze na izravni poziv Crvenog križa, a na preporuku Grada Sinja, Udruge Srma i drugih nadležnih ustanova i udruga.

Sustav prikupljanja i podjele održavaju Gradska organizacija Crvenog križa Sinj i Udruga Srma.

Svojim korisnicima socijalna samoposluga Grada Sinja ponudila je preko 90 različitih artikala, a top 10 proizvoda Socijalne samoposluge Grada Sinja su u 7 mjeseci bili:
Za potrebe socijalne samoposluge najviše je donacija prikupljeno od građana Sinja i okolice koji su prehrambene i higijenske artikle donirali tijekom humanitarnih akcija koje su organizirane u 4 prodajna centra: Kaufland, Tommy, Studenac i Konzum u Sinju. Od studenog 2015. do svibnja 2016.g. provedeno je ukupno 10 akcija sakupljanja i 7 mjesečnih podjela u kojima je sudjelovalo 40 volontera sa 489 sati volontiranja. Uz volontere Srme i Crvenog križa volontirali su i izviđači iz IO Vitezovi i IO Malin, mladi s teškoćama u razvoju iz Centra Juraj Bonači – Područno odjeljenje Sinj, učenici Srednje strukovne škole Bana Josipa Jelačića, članice Kluba žena liječenih na dojci Sinj. Uz donacije građana koji su sami ostavljali hranu i higijenske artikle u humanitarne košarice socijalnu samoposlugu je opskrbljivao i Crveni križ Sinj iz svojih donacija kao i Grad Sinj iz proračunskih sredstava za 2016.g. za koju svrhu je izdvojio 17.000,00 kuna u svom programu socijalne skrbi, za sufinanciranje rada socijalne samoposluge. Sredstva će se koristiti za nabavku najpotrebnijih proizvoda, ukoliko se isti ne uspiju prikupljati u potrebnim količinama, kao i za sve druge radnje potrebne za kontinuirani rad i predstavljanje u javnosti. Odluke o upotrebi ovih sredstava donosit će Socijalno vijeće Grada Sinja.

Nastavit će se i s povremenom provedbom akcija prikupljanja proizvoda za socijalnu samoposlugu tijekom 2016. godine u gore navedenim lokalnim prodajnim centrima.
Uplate za socijalnu samoposlugu vrše se na zasebni račun Gradskog društva Crvenog križa Sinj: IBAN: HR2223600001501708869.

Novosti pratite na Facebook profilu Socijalna samoposluga Grada Sinja.