Aktualno, Nekategorizirano

8. Festival nezavisne kulture – Platformat 2020

U petak, 16. listopada, počinje osmi festival nezavisne kulture – Platformat. Službeno otvaranje planirano je za 20 sati u Amfiteatru projekcijom filmova iz recentne produkcije Kino kluba Split, nakon čega slijedi glazbeni program KLFM Soundsystema u dvorištu kluba Kocka, ali dio aktivnosti održavat će se i ranije.

Kao uvertiru Platformata, Info zona organizira besplatnu online edukaciju “Uključivanje mladih” koja se putem virtualne platforme Zoom održava od 12. do 14. listopada od 15 do 20 sati. Edukacija je namijenjena prvenstveno mladima koji žele proširiti znanja o volonterstvu, uključivanju mladih u pripremu i provedbu programa za mlade te participativnom budžetiranju. Prijaviti se možete putem portala klubzona.net.

U subotu 17. 10. od 11 do 16 sati održava se radionica Clubture na temu razvoja publike namijenjena članicama mreže DKC-HR, ali i ostalim zainteresiranim organizacijama nezavisne kulturne scene koje provode kulturne i umjetničke programe. Zamišljena je kao peer-to-peer proces učenja tijekom kojeg će sudionici imati priliku diskutirati i dijeliti iskustva o metodama pristupa lokalnoj publici, s posebnim naglaskom na prevladavanje novih izazova u razdoblju pandemije. Facilitatorica je Mirela Travar.

Isti dan u 17 sati u suradnji s mrežom Clubture, Platforma Doma mladih i Kulturpunkt.hr pozivaju na otvoreni razgovor o splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni čiji je cilj okupiti što veći broj protagonista koji će u javnom forumu zajednički rekonstruirati prošla događanja te mapirati aktualne tendencije i probleme s kojima se suočavaju. U razgovoru sudjeluju predstavnici organizacija u polju nezavisne kulture, pojedinci koji su dugi niz godina uključeni u njen razvoj, kao i svi zainteresirani za teme i fenomene koji se u tom polju otvaraju i problematiziraju. Otvorenim razgovorom želi se dokumentirati vidljivost i utjecaj kulturnih i umjetničkih praksi koje se razvijaju na nezavisnoj sceni u Splitu od 1990-ih, te analizirati teme i načine na koje se njeni akteri povezuju i umrežavaju. Razgovor je javan i dio je projekta Abeceda nezavisne kulture koji zajednički provode udruge Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba. Svrha svih aktivnosti prezentacijskog, istraživačkog, edukativnog i zagovaračkog karaktera u sklopu projekta osiguravanje je trajno dostupnog znanja o sadržajima, procesima i metodama kojima se akteri nezavisne kulturne scene pozicioniraju kao relevantan faktor u demokratizaciji društva.

Također, u subotu od 16 do 22 sata, udruga Aktivist u dvorištu organizira popularni program Ljudi za kvart, kvart za ljude – Buvljak za šapice na kojem se mogu se pronaći odjeća, biljke, zanimljivo štivo i razni drugi predmeti, a poželjno je da posjetitelji ponesu vlastite vrećice ili torbe da se ne stvara dodatni otpad. Ništa od izloženih predmeta nema cijenu i posjetitelji mogu bilo što ponijeti sa sobom, a sve eventualne donacije prosljeđuju se udruzi Sehaliah koja se bavi zaštitom kućnih ljubimaca.

Kroz tjedan od 18. – 24. 10. organiziraju se Otvoreni dani Doma, a u razdoblju od 17 do 21 sat svaki dan svi zainteresirani posjetitelji će se moći na Info pultu informirati o aktivnostima koje provode organizacije okupljene u Domu mladih, kako se uključiti u programe, gdje se programi odvijaju i kako sudjelovati u radu organizacija, te posjetiti neke prostore i pogledati javne probe, radionice i druga događanja. U sklopu Otvorenih dana plesna udruga Tiramola organizira mini radionicu Pokretom do izvedbe u kojoj se prijavljenima nudi prilika da iskuse proces nastanka plesne predstave. Za vikend 24. i 25. 10. zainteresirani će moći sudjelovati u nekoliko programa i aktivnosti; radionici sitotiska na kojoj će se demonstrirati razvijanje motiva na situ te njegovo otiskivanje na cekerima, na radionici razvijanja analognog filma pod mentorstvom fotografa Rina Efendića, radionici akrobalansa, te posjetiti promociju fanzina Ateneum.

Za svo vrijeme trajanja Platformata u galeriji MKC-a moći će se pogledati izložba Vanje Cuculića: Drama! Plakati za GDK Gavella 2005. – 2019. i Prakse teorije: Matko Meštrović & dizajn Izložba NEP / NOVA EVROPA: Kunst ist Zeitlos – Europa Endlos u organizaciji HDD-a, Platforme 9.81 i MKC-a

Raspored događanja možete pronaći na poveznici. Vizualni identitet Platformata osmislili su Segor Garber i Dejan Zobenica.

Platformat se održava u suradnji s mrežom Clubture, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija. Rad Platforme Doma mladih podržava Zaklada Kultura nova. Dio aktivnosti provodi se kroz projekt “Gradimo Dom zajedno”, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Članice Platforme Doma mladih su Udruga za kulturu i sport „Pozitivna sila“, Info zona, Kino klub Split, KLFM radio u zajednici, Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture queerANarchive, Kulturno umjetničko udruga Uzgon, Mavena – 36 njezinih čuda, Platforma 9.81 – institut za istraživanja u arhitekturi, Style Force – udruga za kulturu i novoscenski pokret, Udruga mladih za promicanje aktivizma Aktivist, Cirkus Kolektiv, Pričigin, S.K. Kolo, Tiramola i Underground Society. (Izvor: http://pdm.hr)