Aktualno, Nekategorizirano

Akademija Saharov 2019.

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj već sedmu godinu zaredom u sklopu Human Rights Film Festivala u Zagrebu organizira promociju Nagrade Saharov za slobodu misli kako bi prigodnim programom, tribinama i projekcijama podsjetio na vrijednosti i ideale na kojima se temelji EU.

Facebook event

Akademiju Saharov u četvrtak, 5. prosinca u 19.00 sati u Kinu Tuškanac otvorit će voditeljica Ureda EP-a u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić. Nakon uvodnog govora, bit će prikazan film Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld koji je bio jedan od tri finalista za ovogodišnju Filmsku nagradu LUX Europskog parlamenta.

U petak, 6. prosinca u 10.00 sati u Kulturno-informativnom centru bit će održane projekcije dokumentarnih filmova Inside China’s Camps te Ilham Tohti, a između njih i rasprava sa stručnjacima na temu utjecaja Europske unije u području zaštite ljudskih prava.

Program:

Četvrtak, 5. prosinca, 19.00 sati, Kino Tuškanac, Zagreb

Projekcija filma Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (finalist Filmske nagrade LUX Europskog parlamenta za 2019.) Red. Mads Brügger • Danska, Norveška, Švedska, Belgija • 2019 • 128′

Petak, 6. prosinca, 10.00 – 11.45 sati, KIC, Zagreb

10.00 sati – projekcija dokumentarnog filma Inside China’s Camps (BBC, 30′)

10.30 sati – razgovor na temu Nagrade Saharov

Panelisti:

Ana Brakus, novinarka, Faktograf.hr

Davor Boban, izvanredni profesor, Fakultet političkih znanosti Zagreb

Željko Trkanjec, glavni urednik, Euractiv Hrvatska

11.15 sati – projekcija dokumentarnog filma o Ilhamu Tohtiju (China Change, 30′)

Europski parlament od 1988. godine dodjeljuje Nagradu Saharov za slobodu misli kako bi i na taj način odao priznanje pojedincima i organizacijama koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelome svijetu. Pritom Parlament upozorava na kršenje ljudskih prava i daje potporu dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore. Ovogodišnji laureat Nagrade Saharov je Ilham Tohti, borac za prava ujgurske manjine u Kini koji je nakon montiranog procesa osuđen na doživotni zatvor. Dobitnik je PEN-ove Nagrade za slobodu pisanja Barbara Goldsmith (2014.), Nagrade Martin Ennals (2016.) te mirovne nagrade organizacije Liberal International (2017.), a nominiran je i za Nobelovu nagradu za mir. Uz Tohtija, u finalu za ovogodišnju Nagradu Saharov bili su: skupina brazilskih aktivista te studentice iz Kenije.
Nagrada Saharov bit će uručena članovima obitelji Ilhama Tohtija na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu 18. prosinca.