Hrvatska, Nekategorizirano

Art radionica za sadašnje i bivše tekstilne radnike u Varaždinu

Pozivamo sve sadašnje i bivše radnice i radnike Varteksa da nam se pridruže na radionicama koje će se 15., 16. i 17. siječnja 2019. održati u Gradskom muzeju Varaždin, stoji u pozivu Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba, koji prenosimo u cjelosti.

47048008_368858247023280_5695590336345145344_n

Varteks je bez sumnje jedna od najvećih i najdugovječnijih tekstilnih industrija u Hrvatskoj. Osnovana je davne 1918. kao Tekstilna industrija Varaždina (TIVAR) i jedna je od rijetkih koja se, iako znatno smanjenog kapaciteta proizvodnje, održala sve do danas. U vrijeme najintenzivnije proizvodnje Varteks je zapošljavao oko 11 400 ljudi, a uz mušku, žensku i dječju konfekciju te jeans odjeću po kojoj je najpoznatiji, proizvodila se i grebena i češljana pređa od vune, celvlakna i sintetike, vunene tkanine svih vrsta, pokrivači te rezervni dijelovi i uređaji za konfekciju.

Na radionicama ćemo se prisjetiti „zlatnih dana“ tvornice, prizvat ćemo sjećanja o radnim procesima u različitim pogonima, proizvodima, uvjetima rada… Razgovarat ćemo o tome što je Varteks značio i još uvijek znači za Varaždin i čitavu Varaždinsku županiju. Razmjenom znanja i ideja, pod vodstvom umjetnika Bojana Mucka, radit ćemo na umjetničkom radu kojim će Varteks biti predstavljen na izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu.

Prvi dan radionice, 15. siječnja 2019., održat će se u Gradskom muzeju Varaždin, palača Herzer, s početkom u 17 sati. Voditelj radionice: Bojan Mucko, novomedijski umjetnik, kulturni antropolog i filozof.

Varteks_vizualRadionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina, posebice radnicima/radnicama tekstilne industrije u Hrvatskoj koji su, uslijed zatvaranja velikog broja tvornica izgubili posao. Kroz 5 tema (podjela rada, automatizacija, ekologija, samoorganizacija i „strukture osjećaja“- novi sociološki termin koji govori o osjećajima zajedništva i sigurnosti koji su nestali nestankom radnih mjesta) projektom se nastoji (još jednom) progovoriti o tekstilnoj industriji, ukazati na probleme, ali i ponuditi moguća rješenja.

Navedenih pet tema će na izložbi biti predstavljeno kroz predmete iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla, zatim predmete iz nekadašnjih tekstilnih tvornica i umjetničke radove koji će biti dopunjeni ili će nastati kroz interakciju umjetnika i radnika/ca na planiranim participativnim radionicama. Radionice se provode od listopada 2018. do siječnja 2019. u gradovima koji su nekoć bili središta tekstilne industrije – Split, Sinj, Zadar, Zagreb, Varaždin, Čakovec i Osijek. Za vrijeme trajanja izložbe u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, tijekom ožujka i travnja 2019., također će se provoditi brojne radionice usmjerene na stjecanja vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada putem recikliranja, korištenja novih tehnologija u tekstilnoj industriji, te na širenje znanja o novim oblicima samoorganiziranja kroz DIY (uradi sam) praksu.

Radionice su dio projekta „Skrojene budućnosti“ odobrenog na pozivu Umjetsnost i klutura 54+, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Više o prijavi dostupno je na Facebook profilu projekta.