Hrvatska, Nekategorizirano

Multimedijalna izložba “Skrojene budućnosti?” u Tehničkom muzeju

tehnicki-muzej– Tehnički muzej Nikola Tesla otvara u petak multimedijalnu izložbu “Skrojene budućnosti?”, realiziranu u sklopu istoimenog kulturno-umjetničkog projekta što tematizira tekstilnu industriju, a provodi se kao dio programa “Umjetnost i kultura 54+“, namijenjenog aktivnijem uključivanju starijih osoba u kulturno-umjetnička događanja.

“Izložba je samo naznaka problema, svih procesa koji su pratili tekstilnu industriju i reflektirali se na nju i radnice /radnike u tekstilnoj industriji”, ističe se u najavi projekta, kojemu je Tehnički muzej Nikola Tesla organizator, voditeljica Kosjenka Laszlo Klemar, dok je kustosica izložbe Julija Gracin.

Kako je najavljeno, postav je podijeljen u nekoliko dijelova, obuhvaća ranije radove umjetnika Luize Margan, Marka Markovića, Borisa Šituma i Dine Rončević koji problematiziraju društvene posljedice tranzicije i zatvaranja tvornica tekstilne industrije i nevidljivi ženski rad.

Drugi su dio zvučni umjetnički radovi (Sandre Sterle, Tina Dožića, Vanje Babića, Ane Horvat i Bojana Mucka) nastali na audio-art radionicama na kojima se zvukom nastojalo zabilježiti ono što je nestalo, bilo da je riječ o znanju, vještinama ili o životu unutar ili izvan radnih mjesta.

Radionice su održane u Splitu, Sinju, Zadru, Osijeku, Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu s bivšim radnicama i radnicima tvornica tekstilne industrije u tim gradovima u sklopu participativnog programa projekta.

Jednim svojim dijelom na izložbi gostuje dokumentarna izložba “Što je nama naša Dalmatinka dala” o povijesti tvornice Dalmatinka, održane u 2017. u galeriji Sikirica u Sinju.

Dva video rada umjetnice Neli Ružić nastala su na radionicama u Sinju u trenutku dok se Tvornica i predionica konca Dalmatinka bagerima rušila, a jedanaest potresnih stranih kratkih filmova govori o pamuku – bijelom zlatu, i danas na globalnoj razini najvažnijoj sirovini u tekstilnoj industriji.

Na otvorenju u petak navečer će Privremeni kolektiv radnika u kulturi izvesti posljednji čin predstave Projekt višegodišnjeg nasada jabuka posvećene borbi radnica uništene tvornice tekstila Kamensko.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Izložba ostaje otvorena do 22. svibnja