Hrvatska, Nekategorizirano

Možemo li biti modno osviješteni, a da pritom čuvamo planet i poštujemo rad?

Fotografija: Vanja Babić
Fotografija: Vanja Babić

Radionica “Održiva moda?”, održat će se u četvrtak 18. travnja 2019 i petak, 19. travnja 2019., u vremenu od 15.00 do 19.00 sati. Voditeljice: dr. sc. Katarina Nina Simončić, teoretičarka mode (TTF).  Marija Šorša, dramska pedagoginja i autorica bloga Diva koja šiva.

Suvremeni trend “brze mode” i jeftine odjeće ima svoje posljedice, kako na okoliš tako i na vrednovanje rada tekstilnih radnica. Možemo li biti modno osviješteni, a da pritom čuvamo planet i poštujemo rad? Da, a prvi je korak da promislimo treba li nam zaista novi komad odjeće, odnosno možemo li neki stari komad odjeće ponovno upotrijebiti ili pokloniti/zamijeniti.

Radionica razmatra koncepte “brze” i “spore” mode, prednosti i mane second hand shopova i inicijative održive mode poput “Fashion Revolution” itd. te podučava korisnike kako redizajnirati staru i neželjenu odjeću i udahnuti joj “novi život”.

Radionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina. Na radionicu je potrebno ponijeti osobnu iskaznicu. Radionica “Održiva moda?” dio je projekta „Skrojene budućnosti“, koji provodi Tehnički muzej Nikola Tesla, odobrenog na pozivu Umjetnost i klutura 54+, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.