Hrvatska, Nekategorizirano

HDLU spaja istaknute umjetnike i osobe starije od 54 godine na projektu kulturne i umjetničke medijacije

naslov-3Tijekom 2019. godine Hrvatsko društvo likovnih umjetnika organizirat će se niz inovativnih, kreativnih radionica čiji su voditelji istaknuti suvremeni umjetnici: Vanja Babić, Karmen Dada, Gaella Gottwald, Petra Grozaj, Koraljka Kovač, Bojan Mucko, Ana Mušćet, Lea Popinjač i Sonja Vuk s ciljem suradničke međugeneracijske razmjene znanja i vještina. Aktivnosti će se izvoditi u okviru likovno-vizualnih medija slikarstva, crteža, tekstila, performansa, videa i računalne umjetnosti s naglaskom na istraživanje osobnih iskustava i sjećanja.

Izvedeni umjetnički radovi i rezultati projekta predstavit će se na skupnoj izložbi u Galeriji Prsten u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) te u tiskanom katalogu.

Cilj projekta je pružiti osobama starijim od 54 godine razvoj socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina te direktan pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima kroz suradnju sa suvremenim umjetnicima.

Svrha projekta “Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine – stART” je da kroz niz aktivnosti umjetničke i kulturne medijacije osobama starijima od 54 godine pružimo izravno iskustvo interakcije s priznatim suvremenim umjetnicima te da projekt pridonese socijalnom uključivanju i prepoznavanju potencijala starijih osoba u javnosti.

Polaznici aktivnosti bit će heterogena skupina dugotrajno nezaposlenih, nedavno umirovljenih te umirovljenika u domovima za starije. Projekt također želi poboljšati kompetencije uključenih umjetnika, za rad s osobama treće životne dobi, kroz metode umjetničke medijacije.

Proces umjetničke medijacije fokusirat će se na istraživanje osobnih iskustava i sjećanja polaznika te na socijalno uključivanje. Kroz specifičnu umjetničku prizmu koju daje svaki od sedam suvremenih umjetnika koji sudjeluju na projektu polaznici će pomoću likovno-vizualnih medija prikazati svoja osobna iskustva, sjećanja i traume u cilju veće socijalne uključenosti polaznika kroz sudjelovanje u umjetničkim aktivnostima (aktivnosti 1.4 do 1.10).

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je: 678.242,67 kuna. Iznos koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda: 576.506,27 kuna.

Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika po radionici je ograničen.

Prijaviti se možete putem e-maila na: tajnistvo@hdlu.hr ili telefonom na broj: 099 264 2561.

Više informacija pročitajte na poveznici .