Hrvatska, Nekategorizirano

Otvorena izložba umjetnika treće dobi u Galeriji Prsten HDLU-a

Skupna izložba polaznika umjetničkih radionica namijenjenih starijima od 54 godine, održanih protekle godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, otvara se u petak u Galeriji Prsten Doma HDLU.

Na sedam različitih radionica koje su ukupno trajale više od 500 sati, sudjelovalo je 95 polaznika te osjetljve društvene skupine, neki od njih ispunili su svoj životni san o bavljenju umjetnošću, a neki su pronašli novi hobi za umirovljeničke dane.

Okupljeni u projektu “StArt – Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine” polaznici su, u suradnji sa suvremenim umjetnicima, imali priliku razvijati svoje socijalne, emocionalne i kreativne vještine te se predstaviti u novoj ulozi – onoj umjetničkoj.

Kako se napominje u najavi izložbe, stariji od 54 godine trebaju podršku zajednice kroz pripremu i osmišljavanje mirovine – perioda života u kojem dolazi do nagle promjene svakodnevnih navika i potrebe da se usvoje nove vještine kako bi smisleno oblikovali svakodnevicu života.

Radionice su vodili suvremeni umjetnici Vanja Babić, Karmen Dada, Gaella Gottwald, Mia Maraković, Petra Grozaj, Koraljka Kovač, Bojan Mucko, Ana Mušćet, Lea Popinjač i Sonja Vuk.

S ciljem međugeneracijske razmjene znanja i vještina aktivnosti su se izvodile u okviru vizualnih medija slikarstva, crteža, tekstila, performansa, videa i računalne umjetnosti s naglaskom na istraživanje osobnih iskustava i sjećanja.

Polaznici su posjećivali umjetničke izložbe, filmske projekcije, crtali, slikali, šivali, bojali tekstile, vezli, učili o japanskim tehnikama bojenja i raznim drugim eksperimentalnim, ali i tradicionalnim slikarskim i crtačkim tehnikama, podsjeća.

U okviru radionica razgovarali su o umjetnosti, čitali, pisali scenarije, snimali, montirali, glumili, učili o filmu i performansu, razgovarali o svojim najdražim književnim junacima, razmjenjivali životna iskustva znanja i vještine, putovali u Rijeku na izložbu, učili o fotografiji, izrađivali autobiografske knjige sjećanja i uživali u kreativnom stvaralaštvu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a njegova ukupna vrijednost je nešto više od 678 tisuća kuna.

Izložba u Galeriji Prsten Meštrovićeva paviljona bit će otvorena do 26. siječnja.