Hrvatska, Nekategorizirano

‘Kazalište za mene’ u Kulturnom centru Dubrava

0d48c3ecbe75e1cb4997U srijedu, 17. listopada, predstavljen je projekt ‘Kazalište za mene – participativna kultura predgrađa’ koji, uz sufinanciranje Europske unije kroz Europski socijalni fond, provodi Narodno sveučilište Dubrava, prenosi Culturenet.

Veliki broj ljudi treće životne dobi na jednom mjestu odmah asocira ne socijalne probleme, prosvjede za povećanje mirovina a rijetko na kulturni događaj. E pa u Dubravi se osim “pucnjava” događaju i kulturna čuda u kojem se naši sugrađani zlatnog doba aktivno uključuju u kreiranje kulturnih sadržaja. Idealna je to prilika da obogate svoje živote i pridonesu kvalitetnom razvoju zajednice.

Cilj ovog projekta jačanje je socijalnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, omogućavanjem sudjelovanja u aktivnostima dubinskog razumijevanja kazališnih procesa.

Ali pošto nije sve samo u kulturi moramo napomenuti da je vrijednost projekta 384.000 kuna, od čega 326 tisuća osigurava Europska unija, a ostatak hrvatsko Ministarstvo kulture. I zbog tog koncepta su sudionici projekta itekako profitirali. Voditeljica projekta gđa Sandra Banić Naumovski istaknula je: “To nam omogućava da cijeli projekt provedemo besplatno za sve one koji nam se odluče pridružiti i sudjelovati u programima koje projekt obuhvaća”. O aktivnostima unutar projekta i svemu onome u čemu će sudjelovati svi koji se priključe govorili su Iva Lehunšek Panić, Bruno Margetić, Ljiljana Grabar i općepoznati Mario Kovač, također kao članovi projektnog tima koji će provoditi aktivnosti od sudjelovanja u kreiranju kazališnih predstava do osnova digitalne fotografije upotrebom pametnih telefona i drugih zabavnih aktivnosti.

Nakon općenitog predstavljanja projekta i radionica koje će se u sklopu njega provoditi te modela prilagodbe kazališnih predstava slijepim i slabovidnim te gluhim i nagluhim gledateljima, održan je i svečani domjenak za sve sudionike. Ova zabavna večer, nastavljena je odličnom predstavom “Pozdrav iz Remetinca” naših poznatih komičara Davora Dretara i Vida Baloga koja je bila tehnički adaptirana za slijepe, slabovidne, gluhe i nagluhe gledatelje koji su u njoj uživali.

Projektne aktivnosti odvijat će se sve do 27. veljače 2019. godine, a još uvijek ima mjesta za sve koji se žele uključiti u kreativne radionice snimanja i fotografiranja pametnim telefonima, kreativne kazališne radionice, kazališne predstave, tribine s kazališnim glumcima i radionice kreativnog pisanja.

Poziv na sudjelovanje:

Ako ste navršili 55 godina ili više, Narodno sveučilište Dubrava poziva vas da se uključite u programske aktivnosti projekta Kazalište za mene – participativna kultura predgrađa.

Projektne aktivnosti uključuju:

• Kreativne radionice snimanja i fotografiranja pametnim telefonima u trajanju 5 dana. Sva potrebna oprema na radionici osigurana, uključujući pametni telefon.

• Kreativna kazališna radionica neposredno prije predstave, nazočenje kazališnoj predstavi i razgovor s kazališnim glumcima nakon predstave.

• Radionica kreativnog pisanja.

Prijava za sudjelovanje: slanjem e-poruke na info@kazalistedubrava.hr, koja mora sadržavati ime i prezime, godinu rođenja, broj telefona te naznaku projektnog ciklusa u kojemu se želi sudjelovati ili telefonom na broj 01 2050 030. Sudjelovanje u projektu je besplatno, a broj sudionika po projektnom ciklusu je ograničen.