Hrvatska, Nekategorizirano

Otvorenje izložbe polaznika likovne radionice projekta Kreativne radionice “Kazališni projekt Jelenovac”

U organizaciji Međunarodnog centra za umjetnost, u sklopu projekta Kreativne radionice – Kazališni projekt Jelenovac, u četvrtak, 9. siječnja 2020. u 18 sati u Čitaonici Kustošija u Zagrebu održat će se otvorenje izložbe “Radost stvaranja”.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi polaznika likovne radionice projekta Kreativne radionice “Kazališni projekt Jelenovac”, koja se, pod vodstvom Andree Bassi, akademske slikarice i keramičarke, odvijala tijekom 2018. i 2019. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Autori/ce slika su: Stanka Arbutina, Jasna Harouda, Aleksandra Mikec, Mira Bahun, Zlatko Huskić, Jadranka Obradović, Irena Bule, Štefanija Jakopčević, Vesna Pleše, Mladenka Butić, Vlasta Jambrek, Nada Rocco, Dražesna Cenčić, Jelena Kaić, Nada Spitzer, Edita Ćurak-Arseta, Goranka Lugomer Armano, Damir Stipić, Dunja Desnica Franković, Spomenka Madjar, Robert Štimec, Ivančica Đakulović, Slavica Maričić Dančević, Radojka Tonković, Jadranka Ercegovac, Jasna Matun Smiljanić, Ivan Zlopaša

Kreativne radionice “Kazališni projekt Jelenovac” projekt je Međunarodnog centra za umjetnost iz Zagreba, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020. Projekt je uključivao likovne, literarne te dramske radionice koje su bile namijenjene starijima od 54 godine. Nakana organizatora bila je da se polaznicima otvori mogućnost umjetničkog izražavanja, osvijesti i osnaži samopouzdanje pri umjetničkoj produkciji te odagna svaka sumnja u njihov unutarnji potencijal za umjetnički izričaj.

Likovne radionice za cilj su imale kontinuirani razvoj vještine crtanja te kreativnosti i vizualne percepcije polaznika. Za vrijeme trajanja radionica, polaznici su postupno razvijali likovne vještine, učili vizualno procesuirati svoje okruženje te savladali osnove slikarstva. Time su dodatno osnažili svoje unutarnje resurse, usvojili nove vještine te sudjelovali u aktivnostima lokalne zajednice. Kreativne radionice Kazališni projekt Jelenovac bile su jedinstvena prilika da se građani uključe u projekt koji prepoznaje, valorizira i ulaže u ljudske potencijale te je njihova jedina investicija bilo vrijeme koje su posvetili sudjelovanju. Uspoređujući radove s početka radionice s onim završnima, vidljiv je neizmjeran napredak u likovnim sposobnostima polaznika što dodatno osnažuje vjeru u vrijednost i važnost razvijanja ljudskog potencijala građana na cjelovit način, posebice u onim područjima za koja često pretpostavljamo da nismo predisponirani. Projekt je uspješno pokazao kako je likovni izričaj moguć u bilo kojem trenutku u životu te da se u istraživanje i obogaćivanje unutarnjeg svijeta može upustiti svatko od nas. To nije samo od velike važnosti za pojedinca, već i za širu zajednicu koja se time osnažuje i razvija.