Hrvatska, Nekategorizirano

Bacača Sjenki uče polaznike radionice, osobe starije od 54+, pisati scenarij i montirati filmove

46184603_1930656513906426_6055322151219625984_oU Pogonu, zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade, započele majstorske filmske radionice Bacača Sjenki u okviru ESF projekta „Samo nebo nam je granica“. Prva majstorska radionica Izrada scenarija za kratki igrani film započela je u ponedjeljak 18. ožujka 2019. te će trajati do petka 22. ožujka 2019. Polaznici se na radionici kroz vrlo praktičan rad i vježbe upoznavaju s procesom nastanka scenarija, izvode scene iz scenarija koji nastaju na radionici, raspravljaju na konkretnim primjerima o karakteristikama dobrog i lošeg scenarija te prolaze kroz niz dramskih vježbi. Polaznici će zajedno s voditeljicom Anitom Čeko, mladom scenaristicom, psihiologinjom i dramaturginjom, napisati svoj prvi scenarij za kratki igrani film. Druga majstorska radionica za polaznike iz Zagreba je radionica Filmske montaže koja će također biti održana u Pogonu, od 25. do 29. ožujka 2019. Polaznike s montiranjem upoznaje Dalija Dozet, mlada filmska redateljica koja trenutačno razvija svoj prvi autorski dugometražni film. Radionica istražuje pristupe montaži i kroz teoriju i kroz praktičan rad. Polaznici tijekom radionice razvijaju priču, rade knjigu snimanja i snimaju, gledaju primjere te analiziraju sliku, zvuk, ritam, prijelaze i filmske planove, spajaju kadrove sirovog materijala u smislenu cjelinu te u programu za montažu kreiraju gotov proizvod u obliku kratkog videa.

Samo nebo nam je granica

Projekt: „Samo nebo nam je granica“ financiran iz Europskog socijalnog fonda, natječaj Umjetnost i kultura 54+, iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 476.864,07 kn, dok je iz Europskog socijalnog fonda sufinancirano 405.334,46 kn.

Bacači Sjenki

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja djeluje u području umjetnosti i kulture. Kroz više od 18 godina umjetničkog i kulturnog djelovanja kreiramo i razvijamo kazališne i filmske projekte i manifestacije, urbane intermedijalne projekte te razvijamo inovativnu pedagošku praksu u radu s djecom, mladima i profesionalcima raznih disciplina.

Jedan od naših najznačajnijih i najprepoznatljivijih projekata koje uspješno provodimo u zadnjih osam godina je FROOOM! – interdisciplinarni program medijskog i filmskog opismenjavanja djece i mladih koji uspješno provodimo i u Sinju. Kroz iskustvo FROOOM! radionica djeci pružamo osnove cjelovitog promišljanja filmske kulture te ih na uzbudljiv, kreativan i njima prilagođen način uvodimo u proces nastajanja filmske umjetnosti. Nastavno na potrebe i iskazan interes roditelja i obitelji polaznika naših FROOOM! radionica (prve informacije došle su iz Sinja) da osmislimo slične radionice i prilagodimo ih i odraslima – pokrenuli smo program „Samo nebo nam je granica“ kroz istoimeni projekt sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Više o projektu: www.bacaci-sjenki.hr/hr/projekti/hrvatski-samo-nebo-nam-je-granica
Facebook stranica projekta: https://www.facebook.com/samonebonamjegranica/