Hrvatska, Nekategorizirano

Besplatne radionice za riječke umirovljenike

U sklopu projekta ‘RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini’ održavaju se besplatne radionice kroz koje je cilj ostvariti njegovanje umjetničkih, kreativnih, socijalnih, kognitivnih vještina umirovljenika. Projekt traje od listopada 2020. do listopada 2023. godine, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je udruga Ri Rock, a partner na projektu je Matica umirovljenika grada Rijeke.

Radionice kojima se se može pristupiti su:

RADIONICE KERAMIKE

Radionice keramike uključuju teorijski i praktični pristup savladavanju osnovnih i naprednih tehnika obrade gline (obrada rukom, lončarenje, lijevanje gline, dekoracija i glaziranje te pečenje). Prostorni i materijalni resursi (keramička peć, potrošni materijal) će korisnicima stajati na raspolaganju i izvan trajanja edukacije te nakon završetka projekta, čime će se omogućiti usavršavanje, umrežavanje i samostalno stvaralaštvo istih.

RADIONICE SLIKARSTVA

Na radionicama slikarstva polaznici će naučiti osnove slikarstva i razvijati svoj kreativni potencijal. Nakon što su ovladali osnovama, polaznici će u drugom dijelu radionice primjenjivati stečeno znanje kroz slikanje reprodukcije poznatog djela iz povijesti umjetnosti, te slikanje portreta po fotografskom predlošku.

RADIONICE ELEKTRIČNE I BAS GITARE

Radionice će se odvijati u dvije grupe u kojima će se polaznike upoznati s glazbenim terminima i pojmovima, s osnovnim tehnikama sviranja električne i bas gitare te kako naučiti svirati pjesme, ritmove te sola. Korisnici će se upoznati s aspektom profesionalnog glazbenog stvaralaštva te će se kroz osvještavanje individualiziranog pristupa glazbi potaknuti na razvoj vlastitih izričajnih koncepata.

RADIONICE SVIRANJA BUBNJEVA.

Edukacije će uključivati teorijski i praktični pristup koji će poticati na interakciju i participativnost. Koristit će se razne metode poučavanja: kvalitetna izlaganja, tehničke vježbe, vježbe zagrijavanja ruku, kako dinamično svirati, razna ritmiziranja i fraziranja.

RADIONICE ZBORNOG PJEVANJA

Radionice će se odvijati u prostorijama Matice umirovljenika pod vodstvom maestra Vinka Bajduka. Pod njegovom instrumentalnom pratnjom, zborovi će uvježbavati pripremljene angažmane. Težište jest višeglasno zborno pjevanje u kombinaciji s instrumentalnim angažmanima.

RADIONICE OSNOVNOG I NAPREDNOG ŠIVANJA

Na radionicama osnovnog i naprednog šivanja polaznici će naučiti osnove šivanja i upotrebe šivaćeg stroja te ovladati osnovama krojenja. Nakon što su ovladali osnovama, polaznici će u drugom dijelu radionice šivati dva odjevna predmeta jednostavnog kroja. Aktivnost će služiti kao temelj za razvoj volonterskih programa (šivanje tetra pelena, plahti i sl.).

RADIONICE FOTOGRAFIJE

Edukacija će uključivati teorijski i praktični rad korisnika te obradu fotografije, povijesti i tehničkih osnova fotografije, fotografiranje raznih subjekata te praktične zadatke i kritiku istih.

REKREACIJA ZA STARIJE OSOBE

Rekreacija za starije osobe odvijat će se na otvorenom prostoru u jutarnjim terminima. Uključivat će vježbe razgibavanja, vježbe snage cijelog tijela, istezanja i disanja. Koristit će se odgovarajući rekviziti.

RADIO RADIONICE i emisija na Radio Roži

Umirovljenici će postati producenti i gosti emisije – odnosno, postat će promotori aktivnog starenja.Osim tema povezanih sa samim aktivnostima projekta, obrađuju se teme vezane uz obiteljski život, psihološke aspekte starenja, ekonomske situacije umirovljenika, dostupnost društveno-kulturnih sadržaja osobama starije dobi; zainteresiranost umirovljenika za aktivnu participaciju u društvu, dostupnost zdravstvenih usluga, ali i o ljubavi u mirovini.

NAČIN PRIJAVE

Na bilo koju radionicu projekta RiGenerAkcija! prijaviti se može pozivom na broj 051 212 109 ili osobnim dolaskom u Maticu umirovljenika, Kružna ulica 5, 51000 Rijeka, radnim danom od 8 do 11 sati. Za prijavu je potrebno donijeti osobnu iskaznicu te rješenje o mirovini/odrezak od mirovine.

Projekt ‘RiGenerAkcija! – Aktivni u mirovini’ sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.690.146,54 HRK, od čega je 85% (1.436.624,56 HRK) osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostalih 15% (253.521,98 HRK) osigurano iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Više informacija o projektima i aktivnostima Udruge Ri Rock mogu se naći na službenoj web stranici udruge te na društvenim mrežama.