Aktualno, Nekategorizirano

Koncert Rinkluzija – riječki model pomoći inkluziji romske djece

Inkluzivni projekt Udruge Ri Rock i Udruge RoMorčić pod nazivom RInkluzija je priveo kraju prvi ciklus svojih radionica.

Projekt je počeo u srpnju 2020., a same radionice dva mjeseca kasnije odnosno u rujnu iste godine. Održane su ukupno trideset dvije radionice na kojima je sudjelovalo dvadeset sedmero djece i mladih u dvije skupine, starija i mlađa skupina. Instrumenti koji su se učili su bubanj, bas gitara koji su bile individualne te udaraljke (tarabuka, djembe i cajon) kao grupna radionica. Iako su Covid mjere dva puta presijecale i zaustavljale rad projekta, klinci su uspjeli dogurati do kraja prvog ciklusa te će svoje prve glazbene korake predstaviti građanima Rijeke na korzu grada Rijeke u subotu 5. lipnja 2021. Nastup će se održati kao ulična svirka na raskrižju Korza s Trgom 128. brigade u 11 sati. U slučaju lošeg vremena događaj će se odviti sljedeće subote 12. lipnja 2021.

Projekt Rinkluzija sufinanciran je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Primorsko-Goranske Županije, grada Rijeke. Uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnike većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju  poticanja  kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive. Pritom je glazbeno stvaralaštvo služilo kao ”alat” za ”razbijanje” barijera i predrasuda prema romskoj zajednici. Sekundarni cilj ovog projekta je stvaranje glazbene skupine koja bi fuzijom romske tradicionalne glazbe i modernih glazbenih pravaca poput hip hopa ili rocka omogućila glazbeno stvaralaštvo, te uživanje u ljepotama glazbe i muziciranja. (Izvor: Udruga Ri Rock)