Aktualno, Nekategorizirano

CERANEO predstavlja EU projekt društveno korisnog učenja: studenti socijalnog rada pomažu Mreži za beskućnike

Foto: beskucnici.info
Foto: beskucnici.info

CERANEO – Centar za razvoj neprofitnih organizacija u petak, 25. svibnja 2018. godine u 13 sati održat će konferenciju na kojoj će predstaviti novi projekt društveno korisnog učenja. Konferencija će se održati u Vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14, Zagreb, od 13 do 17 sati.

Projekt „Razvoj programa društveno korisnog učenja za aktivni angažman studenata u području prevencije beskućništva i socijalnog uključivanja beskućnika“, sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, CERANEO provodi u partnerstvu s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskom mrežom za beskućnike.

Društveno korisno učenje (service learning) u svijetu je prepoznato kao učinkovit način povezivanja studenata i visokoškolskih nastavnika s organizacijama civilnog društva i širom društvenom zajednicom. U zemljama Europske unije društveno korisno učenje ostvarilo je prepoznatljive učinke, a u Hrvatskoj je tek u ranoj fazi razvoja.

Kroz društveno korisno učenje studenti primjenjuju znanja i vještine stečene na studiju za razvoj i provedbu projekata kojima se rješava neki konkretan društveni problem. Ovaj inovativan pristup izazov je za nastavnike i partnere u projektu, produbljuje kreativan pristup studiranju, a očekivani ishodi su i bolja zapošljivost studenata.

Projekt udruge CERANEO omogućit će da se prvi put načela društveno korisnog učenja primijene u kurikulum dvaju predmeta na Studijskom centru socijalnog rada i to u kolegijima “Metode analize u socijalnoj politici” i “Civilno društvo i socijalna politika”.

Kroz ta dva kolegija studenti će dobiti priliku za konkretnu primjenu stečenih znanja i vještina u stvarnom okruženju i na rješavanju konkretnih problema vezanih uz beskućništvo kao društveni problem i probleme s kojima se suočajavu udruge koje se bave tim pitanjima.

Ovaj način rada sa studentima osnažit će njihove sposobnosti prije stupanja na tržište rada tako što će povećati povjerenje u svrsishodnost znanja i vještina stečenih studiranjem.

S druge strane, ovakav način prijenosa znanja pomoći će udrugama okupljenim u Mreži za beskućnike u boljoj pripremi i provedbi projekata te će doprinijeti daljnjem razvoju sposobnosti udruga za beskućnike. Također, kroz kolegij “Civilno društvo i socijalna politika“ studenti će imati priliku usvojiti i dalje prenositi vještine iz područja zagovaranja, socijalnih inovacija, volonterstva, filantropije i socijalnog poduzetništva.

U konačnici, takva interakcija između visokoškolskih ustanova i organizacija civilnoga društva potaknut će sve uključene dionike za aktivno građanstvo i civilnu zauzetost.

Prijava sudjelovanja dostupna je ovdje.