Aktualno, Nekategorizirano

„Čitka igra“ razvija on-line interaktivni alat koji potiče interes djece i mladih za čitanje

Čitalačka aktivnost u Hrvatskoj je u padu među mlađom populacijom koja nema interesa za čitanje već pokazuje interes za informiranje putem vizualnih te digitalnih formi. Da bi sačuvali vrijednosti koje čitanje donosi i osigurali da mlada generacija razvije kritički stav te dosegne razinu mašte i empatije koju razvija čitanje, nužna je integracija „starog“ i „novog“ načina izražavanja.

Upravo s tim ciljem integracije starog i novog je i projekt „Čitka igra“ koji provodi Centar za kulturne djelatnosti u partnerstvu sa Otvorenom medijskom grupacijom.

Projekt „Čitka igra“ sufinanciran je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Glavni cilj projekta je izrada on-line interaktivnog alata odnosno igre književnog i jezičnog sadržaja te provođenje radionica koje će pomoći u razvitku interesa za čitanje kod populacije mlađe od 25 godina. Uz to provest će se i javna kampanja koja će doprinijeti osvještavanju važnosti čitalačkih aktivnosti te naglasiti sinergiju novih tehnologija kako bi lakše popularizirali čitanje kod djece i mladih. Također, da bi sačuvali vrijednosti koje čitanje donosi i osigurali da mlada generacija razvije kritički stav te dosegne razinu mašte i empatije koju razvija čitanje, nužna je integracija „starog” i „novog” načina izražavanja.

Što se tiče samog interaktivnog alata, on je trenutno u procesu izrade od strane programerskih stručnjaka i biti će izrađen u obliku kviza koji će biti raspodijeljen prema dobnim skupinama i pripadajućim dijelima za dobne skupine, grupirane po skupinama: 6-11 godina, 12-15 godina, 16-19 godina, 20-25 godina.

Kviz će biti raspodijeljen na 3 razine složenosti, i kako bi korisnici mogli prelaziti razine i dobiti digitalni certifikat biti će im potrebno znanje koje mogu dobiti samo čitanjem.

Nakon finalizacije beta verzije on-line alata, isti će biti predstavljen na radionicama te će sami sudionici moći izraziti svoje mišljenje na isti i time utjecati na daljnji razvoj alata.

Sve zainteresirane za sudjelovanje na radionicama pozivamo da nam se jave na kontakt: office@ckd.hr.

Više o projektu: www.ckd.hr