Hrvatska, Nekategorizirano

Završni dan još jednog uspješnog 17. Festivala jednakih mogućnosti u Zagrebu

foto HINA/ ik

Na 17. Festivalu jednakih mogućnosti (FM) od 22. do 24. svibnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu sudjeluju brojni izvođači koji žele podići javnu svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom, a u četvrtak, zadnjeg dana FM-a, cjelodnevni festivalski program počet će u 10 sati glazbom i plesom polaznika zagrebačkog Centra za rehabilitaciju te završiti nastupom volontera u 21,30 sat.

Svi zainteresirani moći će, među ostalim, pratiti i Zbor centra Goljak, glazbeni nastup polaznika zagrebačkog Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” te igrokaz “Dvije vreće” kojega će izvesti učenici Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje, Zagreb. Osnovnoškolci iz Osnovne škole Brezovica okupljeni u skupinu “Breza” pripremili su “Rap o Crvenkapici”, a svoju će glazbu izvesti i polaznici Centra za autizam Rijeka & Udruga Muzikopter. Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje iz Kamnika plesom će otići na “Putovanje preko Orijenta k Abbi”, dok će polaznici Centra za odgoj i obrazovanje iz Krapinskih Toplica izvesti kolaž program “Život nije siv”. Grupa “Ritam nade” iz karlovačkog Centra za rehabilitaciju “Nada” priredila je glazbenu točku “Ljetni pljusak”, a dobre vibracije ponudit će Klub Dobre vibracije sa istoimenim orkestrom. Zagrebačkoj publici glazbeno će se predstaviti i Centar za rehabilitaciju iz Pule.

U popodnevnom dijelu programa nastupit će i Folklorna skupina Tanac iz pulskog Dnevnog centra za radnu terapiju i rehabilitaciju, “Prekrižjanci” iz Centra za odgoj i obrazovanje Tuškanac,
pjesmom i plesom pod nazivom “Život nije siv”, zagrebačka Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život” i njihov Bend Spontani, zatim Centar za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” Split s isječkom iz mjuzikla “Naša bila storija”, Vokalni ansambl udruge slijepih i drugi.

Glazbeni koncert održat će Boris Ćiro Gašparac i grupe Adastra te Soul fingers & Otkazani let. Robert Mareković i Swingersi koncert su održali u utorak, a u srijedu su na glavnom zagrebačkom trgu nastupili i Cinkuši. Sve su to izvođači koji već niz godina daju svoju podršku FM-u. Tu su i voditelji Danijela Trbović, Frano Ridjan i drugi.

Festivalski program završit će glazbenom točkom “Vjeruj u ljubav” u kojoj će sudjelovati brojni volonteri.

Ove godine na FM-u 900 izvođača

FM je ove godine okupio oko 900 izvođača, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom iz ustanova i udruga iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, estradne umjetnike i oko 200 volontera-studenata zagrebačkih fakulteta koji se svake godine rado odazivaju na poziv organizatora.

Trodnevni FM organiziralo je Društvo tjelesnih invalida u Zagrebu, a producent i idejni začetnik Festivala Milan Ožegović ističe kako FM želi podići javnu svijest o sposobnostima osoba s invaliditetom i predstaviti njihove stvaralačke mogućnosti u glazbeno-scenskom, likovnom i sportskom programu.

To je ujedno i doprinos osoba s invaliditetom kulturnoj i turističkoj ponudi grada, rekao je Ožegović.

Društvo tjelesnih invalida kroz FM zagovara uspostavu uvjeta izjednačenih mogućnosti i daje doprinos procesu socijalne uključenosti osoba s invaliditetom te educira mlade u svrhu prihvaćanja filozofije socijalnog pristupa u rješavanju problematike invaliditeta.

“FM nema humanitarni već isključivo promotivni karakter, a svi njegovi sudionici su volonteri”, naglasio je Ožegović.

Festival jednakih mogućnosti na glavnom zagrebačkom trgu ima i svoj sportski program s igrama mobilnosti i savladavanjem zapreka te boćanjem i uličnom košarkom u invalidskim kolicima.

U likovnom programu više od 50 pojedinca i udruga predstavlja se na FM-u sa svojim umjetničkim radovima, uz prigodnu prodaju.