Hrvatska, Nekategorizirano

Svečano otvoren 15. festival jednakih mogućnosti

Izvor: Hina, Foto: fm.dti.hr
Izvor: Hina, Foto: fm.dti.hr

Na glavnome zagrebačkom trgu u utorak je svečano otvoren Festival jednakih mogućnosti koji 15. godinu zaredom organizira Društvo tjelesnih invalida s osnovnom porukom da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i imati iste obveze poput drugih građana.

Trodnevni festival zajedno su otvorili njegov inicijator – predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s porukom i da je to doprinos osoba s invaliditetom kulturnoj i turističkoj ponudi grada.
Festival je primjer socijalne uključenosti i osnovna mu je zadaća podizati svijest građana i uklanjati predrasude o osobama s invaliditetom, rekao je Ožegović. Mnogim aktivnostima u kojima će nastupiti više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih 600 osoba s invaliditetom, javno ćemo pokazati što sve te osobe mogu i da nisu različite od drugih, dodao je.
Gradonačelnik Bandić ocijenio je da festival na najbolji način pokazuje sliku tolerancije i prihvaćanja različitosti. Ističući kako je Zagreb mnogo učinio na uklanjanju fizičkih barijera osobama s invaliditetom, poručio je da će to raditi i ubuduće, ali je najvažnije ukloniti psihičku barijeru u glavama i osobe s invaliditetom prihvatiti i pružiti im najveću potporu.
Okupljene je u ime ministrice socijalne politike i mladih pozdravio njezin zamjenik Ante Babić, koji je podsjetio da ministarstvo radi na mnogim programa potpore osobama s invaliditetom.
Pohvalivši organizatore festivala, istaknuo je kako je želja ministarstva da ih bude što više u svim mjestima diljem Hrvatske, čime bi se širila pozitivna svijest da su osobe s invaliditetom jednake drugima, da žive skupa s drugim građanima i da trebaju uživati ista prava. Posebno je pozdravio 160 volontera, uglavnom studenata zagrebačkih fakulteta koji pomažu u organizaciji festivala.
U ime pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, njezina zamjenica Mira Pekeč-Knežević istaknula je da je festival prilika da se osobe s invaliditetom prepoznaju po tome što sve mogu i da se njihove mogućnosti pozitivno gledaju i kod školovanja i zapošljavanja. “Zadaća sviju nas je da ih podržimo u svim njihovim nastojanjima”, poručila je Pekeč-Knežević.
Tijekom trodnevne manifestacije bit će izvedene mnoge glazbeno-scenske priredbe, a kroz igru mobilnosti pod sloganom “Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja” građani i javne osobe će na improviziranom poligonu svladavati zapreke u invalidskim kolicima i orijentirati se u prostoru pomoću bijelog štapa.
Na okolnim štandovima izloženi su likovni radovi 60 umjetnika s invaliditetom iz zemlje i inozemstva.
Bit će organizirani i turniri osoba s invaliditetom iz Hrvatske i Slovenije u odbojci, floorballu, uličnoj košarci i boćanju u invalidskim kolicima.