Hrvatska, Nekategorizirano

Danas otvoren 13. Sajam stipendija: predstavljeno više od 14 tisuća dostupnih stipendija

Na fotografiji Andreas Wiedenhoff, Sonja Holocher - Ertl, Blaženka Divjak, Marko Pavić, foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
Na fotografiji Andreas Wiedenhoff, Sonja Holocher – Ertl, Blaženka Divjak, Marko Pavić,
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

– Sajam stipendija održava se u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, to je 13. sajam stipendija u organizaciji Instituta za razvoj obrazovanja (IRO), zemlja partner ove godine je Republika Austrija, a više od 60 sudionika iz 13 zemalja ponudilo je čak 14 tisuća stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu, prenosi Hina.

Sudjelovanje Austrije kao zemlje partnera omogućilo je pokroviteljstvo Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu – Advantage Austria.

Svečanost otvaranja sajma okupila je predstavnike više agencija za obrazovanje, među kojima je bila i ravnateljica Agencije za mobilnost i programe europske unije (EU) Antonija Gladović. Sajam su svojom nazočnošću i riječima podržali i austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, te dvoje ministara u hrvatskoj Vladi – ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je i otvorila sajam.

Wiedenhoff: Slijedite Teslu i studirajte u Austriji, ali ne samo u Grazu

Austrijski veleposlanik izvijestio je kako je prošle godine u Austriji studiralo oko tisuću studenata iz Hrvatske. Uz napomenu kako sveučilišta u Beču i Zagrebu pripadaju skupini starih europskih sveučilišta, veleposlanik Wiedenhoff podsjetio je i na dugu tradiciju odlaska studiranja hrvatskih studenata u Austriji, među kojima je istaknuo glasovitoga Nikolu Teslu koji je studirao u Grazu i tamo počeo svoja genijalna istraživanja.

Pozvao je studente da slijede Teslin primjer, ali da ne studiraju samo u Grazu već diljem Austrije. Istaknuo je da se na sajmu predstavlja osam austrijskih visokoškolskih ustanova i osam kompanija.

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Tako će posjetitelji moći razgovarati s predstavnicima visokih učilišta iz Austrije o mogućnostima studiranja na njihovim institucijama i upoznati hrvatske studente koji studiraju u Austriji. Prvi put na sajmu predstavljaju se ugledne austrijske tvrtke iz IT-sektora koje studentima hrvatskih visokih učilišta nude mogućnost stručnog usavršavanja iz STEM-područja, a spomenute tvrtke  provode studentske stručne prakse u svojim podružnicama u Hrvatskoj te u Austriji. Prema podatcima UNESCO-a Austrija se je za hrvatske studente iznimno popularno odredište i na trećem je mjestu po broju njihovoga zanimanja i želje da dio studija provedu baš u toj zemlji.

Ministarstvo znanosti na godišnjoj razini nudi gotovo 15 tisuća stipendija

Ministrica Divjak ukazala je da stipendije koje se nude imaju različite namjene, od kojih je jedna širenje pristupa visokom obrazovanju, ne samo zbog većega broja stipendija već i zbog ciljanih stipendija, među kojima su one koje uključuju socijalnu komponentu i tiču se studenata slabijega socioekonomskog statusa.

Dodala je kako je namjena stipendija i poticanje izvrsnosti, ali i poticanje razvoja generičkih vještina i vještina važnih za rad i život u 21. stoljeću. Divjak je istaknula kako su posebno važne ciljane stipendije gdje se studente upućuje na studije koji su važni na nacionalno razini u kontekstu razvoja gospodarstva, ali i društva općenito.

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ministrica je izvijestila kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja na godišnjoj razini nudi gotovo 15 tisuća stipendija u suradnji s različitim partenerima. U ovoj je prigodi pak posebice izdvojila stipendije do kojih je došlo u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskoga sustava, a prije svega one za studente slabijega socioekonomskog statusa, a ove godine dodijelit će se ukupno deset tisuća takvih stipendija – pet tisuća izravno iz državnoga proračuna, a drugih pet tisuća iz Europskoga socijalnog fonda (ESF).

Istaknula je i tzv. STEM stipendije – njih 3400 i najavila “kako će ih možda biti i nešto više” koje se ne dodjeluju putem javnoga natječaja već se, objasnila je Divjak, “studente identificira na način koji je primjeren modernom dobu – preko sustava e-government”.

Pavić: Prvi put sam na Sajam došao tražiti stipendiju

Ministar Pavić posvjedočio je da je na Sajmu stipendija bio šest ili sedam puta, a da je prvi put došao kao student tražeći stipendiju, a nekoliko ih je i našao. Podsjetio je kako je potom kroz Udrugu mladih znanstvenika pomagao kolegama da nađu stipendije, te da je osobno bio stipendist britanske vlade i State Departmenta.

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Rekao je kako je boravak na stipendijama za njega bio sjajno iskustvo jer je puno naučio posebice radeći na stranim institucijama. Pozvao je mlade da odlaze u inozemstvo na stipendije, ali da se svakako vrate u domovinu  sa znanjima koja su stekli.

“Često podcjenjujemo Hrvatsku, ali vjerujte mi ima puno znanja koja stranci mogu učiti od nas”, rekao je Pavić. Dodao je kako je mijenjanje karijera nešto što je u suvremenom svijetu usvojeno kroz koncept cjeloživotnog obrazovanja, ministar je istaknuo kako Ministarstvo rada ima fond od oko 1,85 milijarda eura iz Europskoga socijalnog fonda (ESF) za promjene, a od toga je je 530 milijuna eura za obrazovanje i cjeloživotno učenje, što je gotovo trećina ukupnoga novca iz ESF-a. Ustvrdio je kako je su to “rekordna sredstva i povijesna prilika za reforme u Hrvatskoj, pa tako i za različite stipendije u visokom obrazovanja”, te da je za Hrvatsku bitno da ima kvalitetnu i educiranu radnu snagu, a u tom kontekstu smatra da je STEM područje jedno od temeljnih.

 

I ove godine Hrvatski kutak te bogat popratni program

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Izvršni direktor i osnivač Ninoslav Šćukanec rekao je da je IRO i ove godine osigurao besplatna izlagačka mjesta za sve neprofitne organizacije koje nude stipendije za studij u Hrvatskoj – tzv. Hrvatski kutak koji je prostorno izdvojen dio sajma na kojemu programe stipendiranja izlažu hrvatske zaklade, udruge i druge organizacije. Cilj Hrvatskoga kutka je omogućiti studentima da na jednom mjestu saznaju sve ključne informacije o stipendijama koje su im dostupne za studiranje u Hrvatskoj. U Hrvatskom kutku posjetitelji mogu, među ostalim, pronaći Nacionalnu zakladu za potporu učeničkom i studentskom standardu i Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

U sklopu popratnog programa, održana je panel diskusija “Predstavljamo novih 7600 socioekonomskih i STEM stipendija za studij u Hrvatskoj” na kojoj su posjetitelji mogli dobiti odgovore o tome zašto su upravo te dvije vrste stipendija važne za razvoj visokog obrazovanja te koje su njihove poveznice s gospodarskim sektorom i tržištem rada u Hrvatskoj.

Na Sajmu stipendije i programe stipendiranja predstavljaju i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Sudjeluje više od 60 izlagača iz Hrvatske i čak 13 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije: Austrija, SAD, Njemačka, Francuska, Japan, Kanada, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Nakon zagrebačkoga predstavljala koje traje u utorak do 18 sati , Sajam ‘seli’ u Rijeku gdje će se u četvrtak, 6. po redu, održati na kampusu Sveučilišta u Rijeci od 10 do 16 sati.