Aktivizam, Nekategorizirano

Dijalog o održivoj mobilnosti i participativnom planiranju prostora

Pridružite nam se ovog ljeta u Šibeniku na okruglom stolu “Dijalog o održivoj mobilnosti i participativnom planiranju prostora” koji će se održati 21. srpnja 2023. s početkom u 11 sati na Kampusu šibenske Tvrđave sv. Ivana (Put Tanaje 29). Rok za prijavu: 19. srpnja.

Okrugli stol će započeti predstavljanjem projekta SUSTINEO – suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost” koji ima za cilj povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja.

U nastavku će biti predstavljeni rezultati istraživanja na temu održive mobilnosti u hrvatskim gradovima s posebnim osvrtom na trenutno stanje, potrebe i upravljačke izazove. Kao dio aktivnosti projekta SUSTINEO, istraživanje je proveo Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom doc. dr. sc. Maria Munte.
Rezultate istraživanja će na okruglom stolu predstaviti Goran Lampelj iz ODRAZ-a, a zatim će biti održana kratka rasprava.

U drugom dijelu bit će prikazana idejna rješenja razvoja javnih prostora na području grada Šibenika koja su izrađena tijekom ljetne škole za mlade “Planiranje gradova budućnosti” koja se odvija od 17. do 21. srpnja u prostoru kampusa na Tvrđavi sv. Ivana.

Dvadeset pet odabranih polaznika/ca ljetne škole studenti su studijskih programa prometa, građevine, urbanizma i arhitekture, geografije, prostornog planiranja, krajobrazne arhitekture i sociologije te mladi stručnjaci. Cilj ljetne škole je pružiti mladima mogućnost izvaninstitucionalne edukacije i rada u manjim grupama na predloženim prometno-prostornim temama / problemima. Interdisciplinarni timovi mladih tijekom četiri dana, pod vodstvom profesora mentora, rade na osmišljavanju pet idejnih rješenja razvoja javnih prostora odabranih područja u Šibeniku.

Teme unutar kojih mladi pronalaze prostorno-planska rješenja su:
Obala kao prostor susreta i življenja
Trajektna luka – zeleno srce multimodalnog huba
Prostorne intervencije za klimatsku održivost u mobilnosti
Ulice za ljude
Promicanje održive mobilnosti među studentima u Šibeniku
Idejna rješenja koja će mladi izraditi tijekom ljetne škole za područje Šibenika mogu poslužiti za replikaciju ove aktivnosti na ostale gradove u Hrvatskoj te biti izvrstan primjer interdisciplinarne suradnje u jednoj od najrelevantnijih tema današnjice – planiranja gradova budućnosti.

PRIJAVA

Sudjelovanje na konferenciji prijavite najkasnije do 19. srpnja na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/WtzX3s7qXDUJHcQi6

Detaljan program dostupan je OVDJE.

Parking je osiguran ispred tvrđave Barone, koja je udaljena 2 min. pješice od Tvrđave sv. Ivana.

Konferencija u organizaciji ODRAZ-a dio je aktivnosti projekta “SUSTINEO”. Više informacija o projektu: https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/sustineo-suradnjom-sudjelovanjem-istrazivanjem-i-edukacijom-za-odrzivost/

Izvor: ODRAZ