Hrvatska, Nekategorizirano

Prijavite se za sudjelovanje u ODRAZ-ovoj „Školi za lokalni održivi razvoj 2021.“!

Predstavnik/ca ste organizacije civilnog društva (OCD-a) s područja grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske ili Vukovarsko-srijemske županije? Zanimaju vas teme kao što su održivi razvoj, društvene inovacije, organiziranje i mobiliziranje zajednice, lokalni razvoj vođen zajednicom, lokalna filantropija, volonterstvo, društveni kapital i sl.? Pozivamo vas da sudjelujete u Školi za lokalni održivi razvoj, koju ove godine ODRAZ s partnerima provodi kao dio aktivnosti projekta „SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost“. Pridružite se partnerima u projektu te se prijavite najkasnije do 12. ožujka 2021., navodi se u pozivu na stranici udruge ODRAZ.

Škola za lokalni održivi razvoj odvijat će se u razdoblju od ožujka do rujna 2021., kroz pet dvodnevnih trening-blokova, sa svrhom jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provođenje lokalnog održivog razvoja i međusektorsku suradnju.

Pored stjecanja novih znanja, prilika je to i za umrežavanje i osmišljavanje zajedničkih projekata održivog razvoja, učenja iz primjera dobre prakse te uključivanje u Mrežu za lokalni održivi razvoj SUSTINEO.

OKVIRNI PROGRAM

Blok 1 / Zagreb / 31. ožujka i 1. travnja 2021.

Što je to održivi razvoj – koncept i načela
Globalni ciljevi održivog razvoja
Uloga pojedinih sektora za postizanje OR-a /međusektorsko partnerstvo
Učenje iz primjera dobre prakse: Reciklirano imanje Vukomerić
Blok 2 / Osječko-baranjska županija / travanj 2021.

Organiziranje i mobiliziranje zajednice, primjeri lokalnog razvoja vođenog zajednicom
Zagovaranje za promjene
Socijalne inovacije
Socijalno poduzetništvo
Učenje iz primjera dobre prakse: Eko centar Zlatna Greda
Blok 3 / Istarska županija / svibanj 2021.

Participatorno planiranje lokalnog razvoja
Osnove design-thinkinga
Provođenje analiza društvenog utjecaja
Učenje iz primjera dobre prakse: Participatorno budžetiranje, primjer Pazina + aktivnosti Zelene Istre u lokalnoj zajednici

Blok 4 / Šibensko-kninska županija / lipanj 2021.

Filantropija i razvoj zajednice)
Volontiranje i razvoj zajednice
Socijalni kapital i dobro upravljanje
Učenje iz primjera dobre prakse: Lokalni održivi razvoj revitalizacijom kulturne baštine (Grad Šibenik)
+ aktivnosti udruge ZvoniMir u zajednici

Blok 5 / Dubrovačko- neretvanska županija / rujan 2021.

Lokalizacija Agende 2030.
EU u službi održivog razvoja? Europski zeleni plan, Europski stup socijalnih prava, Europski semestar i globalni ciljevi održivog razvoja
Suradničko upravljanje kao instrument održivog razvoja
Učenje iz primjera dobre prakse: Aktivnosti Deše
Nakon kratkog teoretskog izlaganja, slijedit će interaktivni rad polaznika (rad u manjim grupama, razgovor, prezentacije polaznika i sl.) te prikaz primjera dobre prakse.

S obzirom na to da je ograničen broj polaznika, projektni tim će izvršiti selekciju kandidata prema sljedećim kriterijima:

zaposleni ste u organizaciji civilnog društva
OCD ima sjedište na području grada Zagreba, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske ili Vukovarsko-srijemske županije
OCD djeluje u području lokalnog održivog razvoja
u mogućnosti ste sudjelovati na većini trening-blokova
dobro obrazložena motivacija i potreba vašeg OCD-a za sudjelovanjem u edukaciji.
Napomena: S obzirom na to da se poboljšava epidemiološka situacija te da su dozvoljeni skupovi do 25 osoba, planirano je održavanje trening-blokova uživo, u županijama u kojima djeluju partneri. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, trening-blokovi će se održavati hibridno ili na daljinu.

PRIJAVA
Svoju želju za sudjelovanjem možete prijaviti putem sljedeće poveznice: http://bit.ly/3uOXMan
Rok za prijavu je petak 12. ožujka 2021.

Aktivno se uključite u projekt #SUSTINEO i postanite dio Mreže za lokalni održivi razvoj!

Cilj projekta SUSTINEO koji ODRAZ provodi u suradnji s 10 partnerskih organizacija je povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja. Između ostalog, u okviru projekta provest će se tri istraživanja, napraviti analiza javnih politika povezanih s održivim razvojem te uspostaviti Mreža za lokalni održivi razvoj SUSTINEO.

Partneri ODRAZ-u u projektu su Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za razvoj neprofitnih organizacija CERANEO, Udruga SMART, Udruga “Zelena Istra”, DEŠA Dubrovnik, Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica, Udruga gradova u RH, Udruga “ZvoniMir” Knin i Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.

Za dodatne informacije kontaktirajte nas na e-mail: ksenija@odraz.hr

Više o projektu: https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/sustineo-suradnjom-sudjelovanjem-istrazivanjem-i-edukacijom-za-odrzivost/