Aktualno, Nekategorizirano

U Dubrovniku se održava dvodnevna edukacija o lokalnom održivom razvoju

U sklopu projekta „SUSTINEO – Suradnjom, sudjelovanjem, istraživanjem i edukacijom za održivost“, 1. i 2. srpnja 2021. u Dubrovniku se provodi treći blok ODRAZ-ove Škole za lokalni održivi razvoj. Edukacija o lokalnom održivom razvoju odvija se u razdoblju od ožujka do rujna 2021., kroz pet dvodnevnih trening-blokova, sa svrhom jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provođenje lokalnog održivog razvoja i međusektorsku suradnju. Pored stjecanja novih znanja, prilika je to i za umrežavanje i osmišljavanje zajedničkih projekata održivog razvoja, učenja iz primjera dobre prakse te uključivanje u tematsku Mrežu za lokalni održivi razvoj SUSTINEO.

Prvi dan edukacije bit će posvećen temi participativnog planiranja lokalnog razvoja o kojem će više reći direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić. Izlaganje na temu „Sistemsko razmišljanje i modeliranje kompleksnog svijeta“ održat će članica Savjetodavnog odbora ODRAZ-a Branka Tokić. Osnove design-thinkinga predstavit će Slađana Novota iz riječke Udruge SMART. Kroz obilazak dubrovačkih zidina sudionici će se upoznati sa održivim planiranje kulturnim dobrima Dubrovnika.

Drugi dan bit će posvećen temi analize društvenog utjecaja o kojoj će govoriti Mario Munta s Fakulteta političkih znanosti. Zatim će sudionici imati prilike nešto više saznati o cilju održivog razvoja 11. Održivi gradovi i zajednice, o kojem će više pričati Lidija Pavić-Rogošić. Tijekom edukacije bit će prikazani primjeri dobre prakse lokalnog razvoja – Mario Žuliček iz Udruge gradova predstavit će program URBACT i održive prakse hrvatskih gradova, dok će Udruga DEŠA Dubrovnik prezentirati 30 godina svog djelovanja u lokalnoj zajednici. U sklopu edukacije održat će se i prvi sastanak tematske Mreže za lokalni održivi razvoj.

Zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja kroz projekt i tematsku mrežu SUSTINEO

Cilj projekta SUSTINEO koji ODRAZ – Održivi razvoj zajednice iz Zagreba provodi u suradnji s 10 partnerskih organizacija je povezivanje i umrežavanje udruga, lokalne samouprave i visokoobrazovnih institucija te jačanje kapaciteta za zajedničko djelovanje u provedbi održivog razvoja. Projektom se želi utjecati na donošenje kvalitetnih javnih politika i provedbu održivog razvoja u RH na svim razinama. Između ostalog, u okviru projekta provest će se tri istraživanja, napraviti analiza javnih politika povezanih s održivim razvojem te uspostaviti Mreža za lokalni održivi razvoj SUSTINEO.

Partneri ODRAZ-u u projektu su Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za razvoj neprofitnih organizacija CERANEO, Udruga SMART, Udruga “Zelena Istra”, DEŠA Dubrovnik, Zaklada za razvoj lokalne zajednice Slagalica, Udruga gradova u RH, Udruga “ZvoniMir” Knin i Hrvatska mreža za ruralni razvoj – HMRR.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda – Tematske mreže za društveno-ekonomski razvoj te promicanje socijalnog dijaloga u kontekstu unapređivanja uvjeta rada.