Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Dobra energija u društvenom poduzetništvu!

zezZa projekt „Dobra energija u društvenom poduzetništvu“ Zelena energetska zadruga dobila je 543.206,64 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.

– Projekt se nastavlja na naše ranije aktivnosti povezane s mobilizacijom građana radi udruživanja i korištenja obnovljivh izvora energije kroz osnivanje energetskih zadruga te edukacije mladih osoba za energetske savjetnike, koji na terenu obilaze i savjetuju energetska siromašna kućanstva. Iako je tema energetska, ideja projekta je puno šira i pokazuje kako se sveobuhvatnim pristupom mogu mijenjati stvari nabolje. U sklopu ovog projekta imamo priliku dalje raditi na dodatnoj edukaciji i poticanju zelenog poduzetništva na novim područjima, a uz to ulažemo i u svoje znanje kroz edukaciju naših članova za vođenje društvenog poduzeća – naglasio je Zoran Kordić, upravitelj zadruge

– Vezano za projekt organizirat ćemo trodnevni skup kako bismo na jednom mjestu okupili predstavnike lokalnih vlasti, građanskih incijativa i samih energetskih savjetnika. Najviše nas veseli da će sve osobe koje prođu edukaciju imati priliku kratkoročno se zaposliti odmah po završetku edukacije kroz mjere aktivne politike zapošljavanja tzv. javni rad. Ovaj pristup rješavanja energetskog siromaštva su prepoznala i nadležna ministarstva, te se mjere za njeno suzbijanje već predviđene kroz sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sam projekt traje godinu dana, ali cijela inicijativa je krenula još kroz pilot projekt u Koprivničko-križevačkoj županiji prije dvije godine. Projekt se sada provodi na tri nove lokacije: Karlovačka županija, Sisačko-moslavačka i na otoku Visu.

Partner u projektu  je Obrtničko učilište Zagreb, koje je nositelj edukacija, s višegodišnjim iskustvom u održavanju edukacija u području zelenog poduzetništva i transverzalnih vještina.

– Na svim područjima na kojima djelujemo, računamo na značajnu količinu volonterskih sati, ponajviše od lokalnih udruga i organizacija koje rade sa mladim osoba, zbog njihovog mobiliziranja za edukaciju. U dizajniranju projekta dobili smo njihovu podršku u provođenju aktivnosti, tako da vjerujemo da će biti dobra suradnja, jer kada nekoga uključiš od starta – onda se vrlo rado i kasnije odaziva i podržava akcije – dodaje Kordić.

– Zelena energetska zadruga broji desetak članova koji volonterski odrađuju poslove unutar djelovanja zadruge, a koji ih kao članove zanimaju. Samim time što smo registrirani i djelujemo kao zadruga, znači da nam volonterstvo nije nepoznat pojam jer se veliki dio rada upravo zasniva na tome. Primjerice, u našoj zadruzi, svaki se zadrugar obvezuje volontirati 8 sati mjesečno na različitim poslovima zadruge. Zbog toga je i sam model zadruga jedinstven i nezamisliv u drugim profitno orijentiranim organizacijama – zaključuje Zoran Kordić.

Tea Vujić